Til alle

Det var en gang en lokalavdeling med radioamatør som hadde fødselsdag. De fylte 90 år og hadde tenkt å feire det både lenge og vel. For å feire - det mente de at de kunne i Bergen – en 90 års dag i tre bolker. Ikke vet jeg hva bergensere legger i en 90 års feiring, men å gi hele NRRL en ny lærebok er ikke det jeg forventer av en jubilant.

 

Nok om Bergensavdelingen, men nå sitter jeg endelig med resultatet av den feiringen. Det vil si at jeg har den nye læreboken «Veien til Internasjonal Radioamatørlisens» mellom hendene. Det er godt å ha en skikkelig bok å holde i, selv om jeg mest leser digital for tiden. Hvorfor er det deilig å ha denne boken i fanget. Jo, det lukter fersk trykksverte av den og det betyr kunnskap for meg.

Jeg har ikke tenkt å anmelde boken, men kun å dele mine første inntrykk av den.

Etter å ha skumlest den må jeg si jeg er imponert over det arbeidet som er nedlagt i boken. Selvfølgelig er alle 16 kapitelene godt skrevet og illustrert, men redaktøren LA6VQ har også klart å holde alle forfatterne i ørene, slik vanlig norsk ord og uttrykk er benyttet der det er mulig. Dette synes jeg de har greid for læreboken er lettlest og budskapet enklere å forstå. Akkurat noe for mitt hode. Innholdet er også tilpasset kravene for opplæring fra CEPT landene. En detaljert beskrivelse av innholdet eller en dybdeanmeldelse inviterer jeg andre til å gjøre. Tar du utfordringen eller trenger du en merkedag for å gjøre det?

Det er jo 15 år siden vi fikk siste utgave av «Radioamatørens ABC». Mye har skjedd siden den gang og den nye læreboken tar hensyn til mange disse endringene. Selvfølgelig er en del av stoffet det samme som i amatørtidenes morgen, men fysikkens lover har heller ikke endret seg mye siden de første radiosignalene ble sendt mellom to antenner. Det utstyret vi bruker i dag har jo endret seg til det bedre, mener mange, og kapitelene gjengir også dette.

En av de store og gode endringene, som jeg setter stor pris på, er kapitel 12 som forteller fremtidige radioamatører, og oss som ikke er helt nye, om amatørenes etikk og hvordan vi skal oppføre oss. Dette gjelder mellom alle oss amatører, men også de som ikke er det. Vet du forresten hva du skal gjøre når du får et brev som sier at din stasjon medfører TVI? Ikke det. Det er noe ny kandidater må kunne. Dette kapitelet alene er nok til at jeg anbefaler alle lisensiert radioamatører å kjøpe boken i tillegg til de som skal lisensiere seg. Vi har alle godt av å friske opp vår kunnskap litt.

Som en avslutning vil jeg takke alle de som har bidratt til boken. Dere kan nå, i ferien, sette dere i skyggen og la fingrene hvile litt. Bruk nå heller tiden til å være aktive med andre ting som for eksempel radio. Til høsten er det nye prosjekter.

Tenke seg til at vi har fått ny lærebok bare fordi Bergensgruppen fylte 90 år. Hva kan vi så forvente oss når neste gruppe fyller rundt år eller trenger vi å vente?

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss