Hurra! Vi har fått et nytt bånd

wrc12Da har spørsmålet om en ny frekvenstildeling (allokering) til radioamatørtjenesten i båndet 416 – 526,5 kHz gått igjennom plenumsmøtet under WRC-12 og bare den formelle signering av alle medlemslandene nå på fredag gjenstår.

 

Vedtaket gir oss en ny tildeling for radioamatørtjenesten på 7 kHz fra 472 kHz til 479 kHz på sekundær basis. Vedtaket er gjort sammen med noen fotnoter. Den viktigste er at radioamatørtjenesten ikke skal forstyrre eller kreve beskyttelse mot forstyrrelser verken fra de maritime tjenestene som har primær status eller den "aeronautical radionavigation" tjenesten med sine "non-directional beacons" selv om disse i en del land bare har sekundær status.

En annen fotnote begrenser radioamatørenes effekt til 1 W e.i.r.p. ("equivalent isotropically radiated power"). Nasjonale administrasjoner kan øke dette til 5 W i områder som er mer enn 800 km fra landene i fotnoten nedenfor.

Den tredje fotnoten som vedrører oss er en opplisting av de land der segmentet 472 – 479 kHz ikke vil være tilgjengelig for radioamatørtjenesten. Det er: Algerie, Saudi Arabia, Azerbaijan, Bahrain, Belarus, China, Comoros, Djibouti, Egypt, United Arab Emirates, the Russian Federation, Iraq, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Libanon, Libya, Mauritania, Oman, Usbekistan, Qatar, Syria Arab Republic, Kirgisistan, Somalia, Sudan, Tunisia og Jemen

På vegne av IARU må jeg si meg meget godt fornøyd med at vi har fått til en slik allokering og vi ser frem til en del spennende eksperimentering både med modulasjonsmetoder og antenner på dette båndet.

73

Ole, HB9/LA2RR

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss