Frekvensvarsler

Introduksjon til frekvensvarsler

 

I Amatørradio finner du et frekvensvarsel for HF-trafikk fra Oslo til 16 steder rundt om i verden. Denne artikkelen tar for seg hvordan varslene lages og hvordan de skal tolkes.
Prosessene i atmosfæren som påvirker radioforholdene er komplekse og kaotiske i sin natur, og det er ikke mulig å forutsi forholdene absolutt nøyaktig. Modellene som er laget for å varsle radioforholdene er basert på sannsynligheter, ikke eksakte forløp. Det er det samme som med et værvarsel - når meteorologene varsler sol er det fordi det er det mest sannsynlige. Alle vet jo at det av og til blir regn likevel, men over tid vil man komme heldigst ut av det hvis man tar hensyn til værvarslet.

Les mer …

NVIS propagasjon

INTRODUKSJON


Radioamatører verden over er nå opptatt av å studere fenomenet NVIS –Near Vertical Incident Skywave propagation eller Nær Vertikal InnfallendeStrålingsutbredelse som er det nærmeste jeg kommer på norsk. Dette går utpå at en med horisontalantenner nær bakken, valg av rett frekvens (mellom1,8 og 10MHz) og tidspunkter (40M dag - 80M natt) kan oppnå svært godeforbindelser uten dødsoner over et geografisk område med en radius på noe
over 30 mil. Bare interessert i DX? Kast ikke bort tiden med å lesevidere …

Les mer …

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss