QST-LA uke 7-2018

QST-LA uke 7-2018

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. senest torsdag kveld.

NRRL logo original200x1091. Silent Key
2. Amatørradio nr. 1-2018 sendes ut 19. februar
3. 90 år siden Nobile og Amundsen
4. Utlån av peileantenne for lokalisering av støy
5. Internasjonal JOTA-JOTI-rapport for 2017
6. Temamøte i Tønsberggruppen om Jan Mayen
7. SOTA 10 år i Norge
8. NRRLs jubileumskallesignal LM90HQ
9. DX-nytt
10. Gruppemøter
11. Tester


1. Silent Key
LA6GIA Hernan, Formann i Sarpsborggruppen melder:

Med stor sorg må vi meddele at LA5WQ Erling gikk bort den 14. februar 2018.
Erling var medlem av Sarpsborggruppen i mange år og har vært en stor ressurs for gruppen, og i sin tid for NRRL. Erling bidro med mange fine antenner og radioprosjekter for gruppen.


2. Amatørradio nr. 1-2018 sendes ut 19. februar
NRRLs kontor melder:
Amatørradio nr. 1-2018 sendes ut 19. februar og NRRLs medlemmer kan forvente bladet i postkassen en av de første virkedagene etter dette.
Som vanlig kan du forvente deg mye spennende stoff. Av innholdet kan nevnes: Årsberetning NRRL 2017, EMC – problemer og løsninger, Testing for mulig tap i antenneavstemmingskretser – tunere, og mye mer.


3. 90 år siden Nobile og Amundsen
NRRLs HF Traffic Manager melder:

Den 22. mai 1928 fløy Umberto Nobile til Nordpolen med sitt luftskip "Italia", for å gjenta reisen som han hadde med Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth to år tidligere - da de nådde Nordpolen den 12. mai 1926 med luftskipet "Norge".
Dessverre kræsjet Nobile med luftskipet "Italia" på vei tilbake fra Nordpolen til Ny Ålesund. Roald Amundsen reiste på en unnsetnings-ekspedisjon med en utlånt fransk Latham-47 flybåt, som dessverre havarerte nær Bjørnøya, og Roald Amundsen omkom.
Nå ønsker italienske radioamatører å hedre disse polfarerne, ved å få en spesiell stasjon på luften fra 20. mars til 20. oktober 2018 med kallesignalet II1IGJ. De har laget en omfattende presentasjon, med blant annet en video på web: www.qrz.com/db/ii1igj
Italienerne ønsker at en eller annen norsk gruppe av radioamatører kan være med på å markere 90 år siden denne beskrevne hendelsen med et spesielt norsk kallesignal.

Hvis det er norsk interesse for dette, vennligst kontakt LA4LN på E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

4. Utlån av peileantenne for lokalisering av støy
LA9QL Tore melder:

NRRLs EMC-komite har vurdert nytten av utstyr til lokalisering av radiostøy, dvs. EMI. Utfra nytteverdi og kostnad har NRRL har gått til innkjøp av en peileantenne. Med dette får NRRLs medlemmer et nytt tilbud som tilbys via alle grupper tilknyttet NRRL. Det er altså gruppene og ikke privatpersoner som kan låne dette utstyret fra NRRL.

Det er viktig å merke seg at det NRRL kan låne ut er en peileantenne for forskjellige frekvensområder.
I tillegg til antennen er det nødvendig med en ekstern batteridrevet mottager for aktuelt frekvensområde. I de fleste tilfeller er det best å måle med relativt stor båndbredde, f. eks 9 kHz, samt AM detektor. Hvis støyen kan høres går det vanligvis greit med peiling ‘på øret’. Noen støykilder generer støy som er svært nær ‘hvitstøy’ da er mottager med S-meter påkrevet.

Vi har per i dag følgende antenner:
1.8 – 4 MHz
4 – 8 MHz
30 – 55 MHz

Det du behøver i tillegg er:
Batteridrevet mottager som dekker ønsket frekvensområde, fortrinnsvis med signalstyrkeindikasjon (S-meter).
Koakskabel mellom radioen og peileantennens BNC-plugg.
9V batteri til peileantennen.
Høretelefoner anbefales.
10 og 20 dB BNC dempeledd er også kjekt å ha for hånden.

Før du setter i gang prosessen med å låne utstyr, og evt. å involvere andre, er det klare og opplagte rådet: Fei for egen dør; dvs. test støynivået når du kjører radioen på batteri og kopler ut strømmen i egen bolig. Før dette er gjort er det ganske unødvendig å blande utenforstående inn i selvgenerert støy!

Regler for utlån:
NRRLs kontor administrerer utlånet.
Kun grupper av NRRL kan låne utstyret
Formann / kasserer må garantere for skader eller tap
Utlånstid er foreløpig satt til 14 dager (eks. forsendelsestid)
Låntager er ansvarlig for retur av utstyret

Grupper som er interessert i å låne peileantennen bes om å kontakte NRRLs kontor via e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


5. Internasjonal JOTA-JOTI-rapport for 2017
Nasjonal JOTA-JOTI-koordinator LA4LN melder:

Den internasjonale JOTA-JOTI-rapporten for 2017 er nå klar. Her fremgår det, at det på den 60. JOTA (Jamboree-On-The-Air) og 21. JOTI (Jamboree-On-The-Internet) den tredje helg i oktober 2017 på verdensbasis deltok 1,6 millioner deltagere med 17 tusen radioamatører fra 152 forskjellige land. Dette er, uten konkurranse, verdens største speider-arrangement!

Den norske og den internasjonale JOTA-JOTI-rapporten kan lastes ned fra linker på websiden:
www.tinyurl.com/radiospeiding     nederst i avsnittet om 2017.


6. Temamøte i Tønsberggruppen om Jan Mayen
LA9PMA Karl-Martin Skontorp melder:

Gruppens medlem LA3TUA Hallvard Jacobsen holder temamøte om Jan Mayen onsdag kl. 19.00 på Furubo. Hallvard var stasjonssjef i perioden 2013-2014, og vil fortelle og vise bilder fra sitt opphold på den lille øya 71° nord.
Gjester fra andre grupper er selvsagt også velkomne. Kaffe og enkel servering.

7. SOTA 10 år i Norge
LB4FH Kjetil melder:

I år er SOTA (Summits On The Air) 10 år i Norge.
Dette feires med eget spesialkallesignal LM10SOTA og diplomer til chasere som er i kontakt med norske SOTA-operatører.

Det blir også arrangert en felles fjelltoppdag i begynnelsen av mai når programmet feirer 10 år. Alle er velkommen med, og interesserte operatører kan bli med i Facebookgruppen Summits on the air Norway (facebook.com/groups/SOTANorway) eller besøke sota.org.uk for mer informasjon.

8. NRRLs jubileumskallesignal LM90HQ
LA1TNA Per-Dagfinn melder:

NRRLs jubileumskallesignal LM90HQ vil bli aktivisert på søndag 18.februar kl. 12.00 - 14:00 norsk tid.
Frekvens: 3693 kHz (+/- QRM).


9. DX-nytt
LA4LN melder:

BOUVETØYA: Etter at DXpedisjonen 3Y0Z måtte returnere fra øya uten å ha kommet på land, har polakken 3Z9DX dratt frem sine planer igjen, om å aktivere 3Y0I i løpet av 2018. Mer info på web:
www.dx-world.net/3y0i-bouvet-island
DXpedisjonen 3Y0Z er på vei mot Cape Town i 6 knops fart med bare én av skipets to motorer i stand, og vil bli møtt av en taubåt, som skal hjelpe dem til å nå Cape Town på en sikker måte.

60-METER: New Zealand gir nå en begrenset forsøksordning til bruk av frekvensen 5353 kHz og det lille segmentet 5362 - 5264 kHz på sekundær basis med maksimalt 10 dBW EIRP (effektiv utstrålt effekt til en isotropisk antenne).
Island gir nå tilgang til WRC-15 anbefalt 5351,5 - 5366,5 kHz med maksimal effekt 15 W EIRP, og har avsluttet de tidligere utdelte eksperimentale lisenser til bruk av 60 meter-båndet.   Argentina gir tilgang til WRC-15 anbefalingen, men med 25 W EIRP.

RWANDA: 9X5DA er aktiv igjen til og med 18. februar på 40 og 20 meter med mest SSB. QSL bare direkte via M0UPL.

BAHAMAS: NF3R/C6A blir aktiv fra 6. til 13. mars på 40 til 6 meter med SSB, RTTY, FT8 og MSK144. QSL via LoTW (ARRLs Logbook of The World) eller eQSL.

DXCC-nytt: Fra 9. februar i år innførte DXCC et mobil-DXCC-diplom for mobile stasjoner, som klarer å kontakte minst 100 forskjellige land fra kjøretøy i fart, med antenne og strømforsyning på kjøretøyet - men det presiseres: Tenk først på sikkerheten på veien!
Mer info på web: www.arrl.org/mobile-DXCC

NY KALEDONIA: FK/JG1XMV blir aktiv fra 17. februar til 3. mars på 40 til 15 meter med mest SSB. QSL til hjemme-kallesignalet, eller via LoTW eller eQSL.

OGASAWARA ISLANDS: JD1BOW blir aktiv igjen fra 21. til 24. februar på 160 til 15 meter med CW, særlig på 160 meter - og digitale modes (FT8, RTTY og PSK31), særlig på 20 meter. QSL til JA0JHQ.

HAWAII: KH6/OK6DJ blir aktiv fra 14. til 21. februar fra Oahu Island (IOTA OC-19) på 40, 30 og 20 meter med CW og digitale modes. QSL direkte til hjemme-kallesignalet, eller via LoTW, OQRS, eller eQSL - men IKKE via byrå. De elektroniske loggene vil lastes opp et halvt år etter DXpedisjonen.

LITAUEN: Flere stasjoner med kallesignal-prefiks LY100 (LY hundre) er aktive fra 1. til 28. februar for å feire 100-års-jubileet for Litauens frigjøring. Det vil bli tilgjengelig et diplom, for å ha hatt kontakt med minst ti forskjellige LY100-stasjoner. Diplom-søknad vedlagt logg skal sendes på E-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Husk å presisere ditt eget kallesignal i søknaden.

STILLEHAVET: OE3GEA er fra 4. februar i gang med en 2 måneders reise, og har allerede operert fra FIJI som 3D2GE, og fra TONGA som A31GE. Fra 14. til 20. februar vil han operere fra NEW ZEALAND som ZL/OE3GEA. Fra 21. til 24. februar er han i gang fra Rarotonga i SYD-COOK-ØYENE som E51GEA. Fra 25. februar til 10. mars fra Society Islands i FRANSK POLYNESIA som FO/OE3GEA. Fra 11. til 20. mars fra HAWAII som KH6/OE3GEA. Aktiviteten blir på 30 til 10 meter, med QSL til OE3GEA.

CURACAO: PJ2/DL9NBJ blir aktiv igjen fra 13. til 28. februar på HF-båndene med CW og SSB. QSL bare via ClubLog's OQRS (Online QSL Request Service). I tillegg vil PJ2/PB1HF bli aktiv fra 7. til 21. mars på HF-bånd. QSL til hjemme-kallesignalet, eller via LoTW, eller via eQSL.

TUVALU: T2AR blir aktiv igjen fra Funafuti Atoll (IOTA OC-15) fra 6. til 13. mars på HF-bånd og 6 og 2 meter med CW, SSB, RTTY, JT65 og FT8. QSL til 3D2AG.

BELIZE: V31TF, Torsten (QSL til DG7RO), og V31RU, Alexandra (QSL til DO5ALX), er aktive igjen til 25. februar på HF-bånd med SSB, RTTY og litt FT8. QSL også via OQRS, eller via LoTW.

CAYMAN ISLANDS: ZF2AE blir aktiv fra Grand Cayman fra 1. til 4. mars, og som ZF2AE/ZF8 fra Little Cayman fra 5. til 10. mars, på 40 til 10 meter med mest digitale modes (FT8, RTTY og PSK, med mer) og litt SSB og via satellitter. QSL direkte til AA5UK, eller via LoTW, eller via eQSL - men IKKE via byrå.


10. Gruppemøter

Mandag 19. februar
Sandefjordgruppen har drop-in kl. 19.00 i Idrettsveien 1

Tirsdag 20. februar
Tromsøgruppen har drop-in kl. 20.00 i Barduveien 7
Trondheimsgruppen har aktivitetskveld kl. 19.00 på Lialøkken
Larvikgruppen har møte kl. 18.30 i gruppelokalet ved Lågen
Kristiansandsgruppen har drop-in kl. 18.00 på Odderøya. Vi lytter på 145.750 MHz, subtone 100 Hz

Onsdag 21. februar
Follogruppen har drop-in fra kl. 19.00 på gruppelokalet
Grenlandgruppen har drop-in kl. 19.00 på Geiteryggen
Tønsberggruppen har temamøte om Jan Mayen kl. 19.00 på Furubo
Haugalandgruppen har drop-in kl. 19.00 på Holmen, Åkrehamn
Drammengruppen har drop-in på gruppelokalet kl. 19.00
Oslogruppen har drop-in og intensivtrening for kurskandidater kl. 18.00 i Nedre Rommen 5E

Torsdag 22. februar
Haldengruppen har drop-in kl. 19.00 i Hovsveien 88
Jærgruppen har lab- og byggekveld kl. 18.30 i klubbhuset på Tjelta
Oslogruppen har eksamen for kurskandidater kl. 18.00 i Nedre Rommen 5E
Ryfylkegruppen har drop-in kl. 18.00 på LA5L på Pundsnes

Lørdag 24. februar
Tromsøgruppen har uformelt kaffetreff kl. 14.00 på Workintunet
Fosengruppen har gruppemøte kl. 14.00 i Ervika
Fauskegruppen har uformelt kafetreff kl. 12.00 på Jernbanekafeen
Kristiansandsgruppen har drop-in kl. 11.00 på Odderøya. Vi lytter på 145.750 MHz, subtone 100 Hz


11. Tester

20 1900-2300 NT NRAU NAC Aktivitetstest 1296 MHz
23-25 2200-2200 UTC CQ 160-Meter Contest 1.8 MHz SSB
24-25 0600-1800 UTC REF Contest 3.5-28 MHz SSB
24-25 1300-1300 UTC UBA Contest 3.5-28 MHz CW

Epost fra @nrrl.net leveres som en tjeneste til medlemmer av Norsk Radio Relæ Liga - NRRL .
Email from @nrrl.net is a service delivered to members of Norsk Radio Relæ Liga - NRRL .

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss