Første geostasjonære satellitt for radioamatørbruk

QO-100 er den første satellitten som er geostasjonært plassert fast på 26 grader øst. Det er Qatar Satellite Company, Qatar Amateur Radio Society og AMSAT Deutschland som har utviklet QO-100 satellitten delen. Den er bygget av Mitsubishi i Japan og har også kommersiell trafikk og en levetid på 15år. Den var klar for radioamatørbruk fra februar 2019.

Geostasjonært betyr at den sår fast og ikke beveger seg i forhold til jorda, som ikke er normalt for radioamatørsatellitter. Tradisjonelle satellitter har vært vanskelig å bruke pga av at de er i bevegelse og har lavere høyde. QO-100 er plassert ca 36.000 km utenfor ekvator og har et mye større dekningsområde enn tradisjonelle satellitter. Den dekker fra Brasil i vest til Thailand i øst med hele Europa, Afrika samt Midtøsten.

QO-100 er utstyrt med med to transpondere: En for smalbåndstrafikk (SSB/CW/SSTV) og en for bredbåndstrafikk (ATV). Oppfrekvens er 2,4GHz (13cm) og ned er 10,4GHz (3cm-båndet). Polarisering er høyrehånds sirkulær opp og lineær polarisering ned. Aktiviteten på smalbåndstrafikkområde kan kjøres på små antenner og med lav effekt.

Mer info:
amsat-uk.org/satellites/geo/eshail-2/

Norsk forum:
facebook.com/groups/Oscar100

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss