Basiskunnskap høyere frekvenser

Med stigende frekvens spres radiobølger i større grad som lys, dvs. rekkevidden blir begrenset til optisk horisont. Vanlige distanser for radiokommunikasjon er opptil noen hundre kilometer. Naturligvis finner vi her mye kommunikasjon av lokal karakter -  men hele verden åpnes gjennom satellitter.

Les mer …

Kort intro til høyere frekvenser

Frekvenser over 30 MHz blir vanligvis ikke reflektert i ionosfæren og vil da forsvinne ut i verdensrommet. Med stigende frekvens vil bølgelengden blir kortere og spredningen begrenses mer og mer til optisk horisont.

Les mer …

DX på VHF - noe for deg ?

headingVHSHF

DX på VHF - noe for deg?

Begrepet VHF inkluderer båndene 6 m og 2 m, men hovedvekten i dette innlegget skal likevel ligge på 2 m. Det omtales spredning kun via naturlige og jordiske reflektorer, m.a.o. ikke EME/moonbounce og satellitter. Innholdet er ment som både innføring for nybegynnere og oppdatering for mer erfarne amatører.

Les mer …

Hvordan komme i gang?

VUSHF heading

Nybegynnere eller de som har vært borte fra radioen en stund kan noen ganger finne det utfordrende å komme i gang på høye frekvenser. Her er det noen tips hvordan få dette til.

Månedstestene:
Disse er en utmerket anledning til å prøve ut båndet. Hva skal til for å bli med? Har du utstyr til SSB/CW, en yagi-antenne og bor du på Sør- eller Østlandet så er det bare å kjøre i vei. Bor du på andre steder i landet bør du nok ha godt utstyr, utmerket beliggenhet og/eller ta spesielle spredningsfenomener til hjelp.

Les mer …

Sporadisk-E på 144 MHz

Es cloud

Sporadisk-E på 144 MHz

Hvert år blir det gjennomført tusenvis av kontakter på 144 MHz via Sporadisk-E (Es), over distanser mellom 900 og 2200 km. Signaler reflektert fra E-laget er som oftest meget kraftige og kan vare fra noen minutter opptil flere timer. Det kreves ikke spesielt utstyr, men flaks må man ha. Med 10 W og en liten antenne på taket kan du klare det. Sesongen varer fra slutten av mai til medio august. Vil du prøve deg så er det bare å følge med.

Les mer …

Troposfærisk spredning

VUSHF heading

Troposfærisk spredning

Troposfærisk spredning, også kalt Tropo, er det mest vanlige spredningsfenomenet på VHF/UHF. Vanligvis følger utbredelsen ”line of sight” og litt til. Jo høyere frekvensen, jo mer begrenset vil spredningen vanligvis være til optisk rekkevidde. 

Les mer …

Tester på VHF/UHF/SHF

VUSHF heading

Tester på VHF/UHF/SHF

Generelt
Tester er konkurranser som går ut på å oppnå flest mulig poeng (les kontakter) innenfor en begrenset tidsperiode. Suksessen vil være avhengig av bla. beliggenhet, driftsrutiner og utstyrsparametre. Mange ganger vil flere amatører gå sammen om å danne et lag, noe som fremmer utveksling av erfaring og felles opplevelse.

Les mer …

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss