To-rørs miniatyrsender som kan ligge i hånden din
I nettmagasinet hackaday.com, kunne vi 29. mars 2023 lese en artikkel om et byggeprosjekt gjort av LA6NCA Helge Fykse. NRRLs webredaksjon synes dette var en såpass morsom artikkel at vi gjengir den nedenfor, oversatt til norsk. Fotos gjengitt med tillatelse fra LA6NCA Helge.
Det er lenge siden vakuumrør var en banebrytende teknologi, men det betyr ikke at det ikke dukker opp nye prosjekter en gang iblant. Og når det gjør det, så liker vi å presentere dem, fordi det fortsatt er noe sjarmerende, nei, romantisk med en elektronisk krets bygget rundt varmt glass og metall. Vi presenterer her Helges kompakte to-rørs «spionradio»-sender.
En kikk rundt i Helges shack – som vi forresten elsker – viser at Helge virkelig liker gammel teknologi. Skrivemaskinen, de gamle nummerskive-telefonene, «boat-anchor»-mottakeren – bidrar alle til retrofølelsen i rommet, så vel som den elektroniske kretsen han jobber på nå. Senderens design er gjort så enkel som mulig: Ett rør fungerer som en krystallkontrollert oscillator, mens det andre røret fungerer som en effektforsterker for å øke utgangseffekten. Den lille senderen er innebygd i en liten metallboks, som er fylt med motstander, kondensatorer og hjemmeviklede spoler, som alle trengs for å fullføre prosjektet. Nesten hver eneste komponent som brukes har et vintage-utseende, og vi elsker spesielt de fargekodede mica-kondensatorene. Bortsett fra PCB-kortet, er den eneste antydning til modernitet i konstruksjonen bruken av 3D-printede spoleformer.
Men fungerer det? Selvfølgelig gjør det det! Videoen nedenfor viser Helge som kjører en kontakt på 80-metersbåndet over en avstand på rundt 200 km med litt over en watt ut. Hele prosjektet er en utmerket demonstrasjon av hvor enkelt radiokommunikasjon kan være, samt hvordan CW virkelig optimaliserer et QRP-oppsett som dette.
NRRLs web-redaksjon, som i forkant av denne artikkel har vært i kontakt med Helge, har fått vite at han nå er i innspurten på å ferdigstille en transceiver, i samme format som senderen, og med kun få ekstra komponenter. Artikkel med fotos om dette prosjektet kommer i bladet Amatørradio.
For mer info sjekk gjerne ut Helges web-side: http://www.laud.no/la6nca/