Foto: DIE_UFOS/Pixabay.com

Meteorscatter – Muligheter for DX på VHF

Meteorer som brenner opp i ionosfæren gir en ionosering, dette kan vi bruke til å reflektere signaler på VHF og dermed kan vi kjøre kontakter. Ionoseringen varer normalt kun 100-500ms slik at det i dag gjerne brukes digitale modes for dette. Under meteorsvermer, kan ionoseringen være kontinuerlig og det er enkelt å kjøre kontakter, mens utenfor metorsvermene kan kontaktene ta betydelig lengre tid.

De mest aktive periodene er Perseidene i midten av august, Orionidene i midten av oktober og Leonidene og Geminidene i November og desember. På https://www.himmelkalenderen.com/meteorsvermer/ finnes det en del informasjon om de forskjellige svermene og når de opptrer.

Hva trenger jeg? Dersom du har utstyr for å kjøre FT8 på 6m, 4m eller 2m har du det du trenger for å komme i gang. Effekt er fint, men det er er helt overkommelig å kjøre metorscatter med 25W. En dipol gir deg muligheten til å kjøre noe, men en yagi gir deg helt andre muligheter.

Fordi ionoseringen ikke varer så lenge, brukes normalt raske digitale modes. Tidligere ble høyhastighet CW brukt, men i dag bruker de fleste MSK144, som er ett av modene som finnes i WSJT-X pakken.

Oppsettet er for det meste likt FT8. Det viktigste er å sørge for at klokken er riktig. Innstillingene som normalt benyttes er:

Normal prosedyre er hake i boksen for TX Even/1st dersom du beamer østover, og ikke hake dersom du beamer vestover.

Lykke til!


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.