Foto: gcardinal from Norway, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Konstruktivt møte avholdt mellom NRRLs ledelse og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, samt Justis- og beredskapsdepartementet

Fredag 13. september 2024 stilte NRRLs ledelse til møte med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet.

Fra NRRL sin side stilte president LA3PNA Thomas Knutsen, visepresident LA7KJ Rune Nilsen, samt generalsekretær LB7ZG Bjørn Myrvold. Fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet stilte Statssekretær Gunn Karin Gjul og fagdirektør, bla. med ansvar for Nkom, Jarl Kristen Fjerdingby. Fra Justis- og beredskapsdepartementet stilte Statssekretær Jon-Erik Vika og utredningsleder Hans Petter Kirkhus.
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet v/Statsekretær Gunn Karin Gjul var vertskap for møtet.

Opprinnelig skulle Kommunal- og distriktsdepartementet også delta i møtet, men dette departement kunne dessverre ikke delta.

På agendaen sto bla. følgende saker:

  • Fortgang i saken om å innføre en forenklet radioamatørlisens i Norge
  • Fortgang i saken om å få overført myndighet fra Nkom til NRRL, slik at NRRL formelt får ansvaret for lisensprøver og tildeling av kallesignaler
  • Viktigheten av å rekruttere unge nye radioamatører, for videre økt rekruttering til realfagsutdanning og til relevante yrker, samt for en fortsatt styrking av norsk beredskap med tanke på sårbare kommunikasjonstjenester og infrastruktur
  • Radioamatørenes rolle i den norske beredskapsmodellen
  • Hvordan øke antallet inngåtte beredskapsavtaler med norske kommuner og norske statsforvaltere
  • Problematisk plan- og bygningslov med tanke på oppsetting av antenner, samt enklere innpass og adgang til profesjonelle installasjoner for installasjon og vedlikehold av repeatere m.m.

Den siste agendasaken ble dessverre kun kort behandlet da Kommunal- og distriktsdepartementet ikke kunne delta.

Resultatet av møtet var svært positivt og konstruktivt, og NRRL ble mottatt både med forståelse, velvillighet og god faglig innsikt i sakene NRRL fremla.

Statssekretær Gunn Karin Gjul og fagdirektør Jarl Kristen Fjerdingby kunne fortelle at det jobbes intenst, både internt i Nkom og fra departementets side, med å få avklart sakene om forenklet lisens og myndighetsoverføring.

Alle deltagerne var enig i viktigheten av å få rekruttert nye unge radioamatører og det ble bekreftet at en forenklet lisens blir sett på som et viktig virkemiddel i rekrutteringen.

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet skal se videre på hvordan få økt antallet beredskapsavtaler mellom norske kommuner og radioamatørene.

Justis- og beredskapsdepartementet tar ansvaret for å kontakte statsforvalterne i Norge, med tanke på å kunne inngå beredskapsavtaler med radioamatører. Her ble NRRL bedt om skissere et utkast til en avtalemal som departementet kan sende ut til statsforvalterne.

Statssekretær Gunn Karin Gjul og NRRLs visepresident LA7KJ Rune Nilsen jobber videre med å få til et møte med Kommunal- og distriktsdepartementet, slik at bla. saken om plan- og bygningsloven, med tanke på oppsetting av antenner, kan diskuteres mer inngående.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.