IARU Satellittfrekvenskoordinering har behandlet 1 000 søknader

Den internasjonale amatørradiounionen (IARU) feiret nylig en betydelig milepæl, etter å ha mottatt og behandlet 1000 forespørsler om satellittfrekvenskoordinering. Denne prestasjonen fremhever organisasjonens avgjørende rolle i å sikre en koordinert bruk av radiofrekvenser av amatørsatellitter i bane. Mange av disse forespørslene har resultert i vellykkede oppskytinger som har gitt amatørkommunikasjon og utdanningsmuligheter til flere generasjoner teknologistudenter, fagfolk og entusiaster.

Siden oppstarten på slutten av 1990-tallet har IARU gjennom sitt satellittfrekvenskoordineringspanel vært sentral i styringen av radiofrekvensspekteret for amatørsatellitter, og sikret optimal ytelse og minimal interferens mellom satellitter og mellom satellitter og jordbaserte radiokommunikasjonstjenester. Koordineringsprosessen innebærer et nært samarbeid med satellittutviklere, reguleringsmyndigheter og brukere, og sørger for at de tildelte frekvensene er i samsvar med internasjonale forskrifter. Dette gjør at satellittoppdragene kan operere uten å forårsake forstyrrelser i andre tjenester.

Denne milepælen gjenspeiler den økende interessen for, og de tekniske fremskrittene innen småsatellittteknologi, spesielt CubeSats. Denne interessen har blitt styrket av reduserte oppskytningskostnader de siste årene. Det økende antallet satellittoppskytinger for amatørkommunikasjon, pedagogiske og vitenskapelige formål har understreket behovet for nøye forvaltning av det begrensede radiobåndet som er tilgjengelig for radioamatører.

1 000 koordineringsforespørslene markerer ikke bare en numerisk prestasjon, men fremhever også dedikasjonen og ekspertisen til IARUs frivillige og det globale radioamatørfellesskapet. Deres innsats sikrer at interessen for amatørsatellitter kan fortsette å blomstre, gi verdifull kommunikasjon og utdanningsmuligheter til brukere over hele verden, samt legge til rette for vitenskapelig forskning i rommet.

Etter hvert som det orbitale miljøet rundt jorden blir stadig mer overfylt, vil IARUs rolle i frekvenskoordinering forbli avgjørende. Organisasjonens kontinuerlige arbeid vil bidra til å sikre at fremtidige satellittoppdrag kan operere vellykket, samtidig som integriteten til amatørspektrum og amatørsatellittjenester opprettholdes. Siden 2003 har det blitt ført en liste over frekvenskoordinering hos IARU Sat Coordinator. Listen ble utviklet av Jim Heck G3WGM, som da var æressekretær for AMSAT-UK, på vegne av IARU-panelet. Den oppdateres av Graham Shirville G3VZV, et medlem av panelet, og vedlikeholdes for øyeblikket på en AMSAT-UK-server av deres kasserer Ciaran Morgan M0XTD.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.