Den internasjonale romstasjonen. Foto.
Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA-Imagery/Pixabay.com

APRS og voice på ISS

ARISS, Amatørradio på den internasjonale romstasjonen, kunne nylig informere om at samtidig bruk av talerepeater og digital APRS på romstasjonen nå er mulig. Både talerepeateren og digital APRS benytter hver sin Kenwood TM-D710GA. Talerepeateren er plassert i Columbusmodulen, mens APRS er plassert i servicemodulen Zvevda. Frekvens for pakkeoperasjoner/APRS 145.825 MHz.

De russiske og amerikanske ARISS-teamene har jobbet i flere uker for å forberede servicemodulen for APRS. Arbeidet har vært ledet av Sergey Samburov, RV3DR, som sammen med russisk mission control og kosmonatur om bord har gjort jobben.

11. august 2022 ble de siste testene fullført og APRS packet mode ble aktivert for radioamatører.

Talerepeateren i Columbusmodulen benytter kallesignalet NA1SS, og APRS i servicemodulen RS0ISS. Bortsett fra kallesignalene er radioene identiske og bruk av APRS er den samme som tidligere. RS0ISS, ARISS eller APRSAT kan brukes som path i APRS. Begge radioene er forventet å være tilgjengelig hele døgnet, bortsett fra når det er kontakter med skoler, romvandringer, docking og undocking.

For status og planlagte nedetider se: https://www.ariss.org/current-status-of-iss-stations

Kilde: arrl.org


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.