Radioteleskop. Foto: dassel/Pixabay.com

Første vellykkede Earth-Venus-Earth (EVE) refleksjon i Nederland

Den 22. mars 2025 oppnådde Dwingeloo-radioteleskopet (PI9RD) i Nederland en historisk milepæl ved å sende og motta radiosignaler reflektert fra Venus, en prestasjon som markerer den første vellykkede Earth-Venus-Earth (EVE) refleksjonen i Nederland og den andre i Europa. Ifølge nyhetsrapporter publisert den 25. mars, ble de reflekterte signalene oppfanget etter å ha reist en avstand på omtrent 42 millioner kilometer.

Denne prestasjonen utgjør en betydelig utvidelse av rekkevidden for amatørradiokommunikasjon. EVE-refleksjoner innebærer en mer enn 100 ganger lengre signalreise sammenlignet med tradisjonelle Earth-Moon-Earth (EME), eller «moon-bounce» signaler. Selv om NASA og forskningsinstitusjoner har gjennomført lignende eksperimenter siden 1960-tallet, er denne typen eksperimenter sjeldne innen amatørradiomiljøet.

Det tyske AMSAT-DL-teamet oppnådde den første kjente europeiske EVE-refleksjonen i 2009 ved Bochum-observatoriet ved bruk av et CW-signal. Først 16 år senere har et annet amatørradioprosjekt gjentatt denne bragden.

Eksperimentet ved Dwingeloo-teleskopet involverte en 25-meters parabolantenne, en sender, en programvaredefinert radio og en atomklokke. Teamet sendte et 278 sekunder langt signal på 1299,5 MHz, og den totale tur-retur-tiden for signalet var om lag 280 sekunder. Stockert-radioteleskopet i Tyskland oppfanget også det reflekterte signalet, med en større styrke enn Dwingeloo selv, takket være en mer sensitiv mottaker.

Dataene krevde omfattende etterbehandling, inkludert Doppler-korreksjoner og oppdeling av signalet i 1 Hz-frekvensbånd. De endelige deteksjonsresultatene viste en signifikans på 5,4 sigma for Dwingeloo, 8,5 sigma for Stockerts opptak, og 9,2 sigma når datasettene ble kombinert. Dette bekrefter en tydelig og distinkt signalrefleksjon fra Venus.

Eksperimentet ble avsluttet etter fire vellykkede refleksjoner da Dwingeloos sender begynte å svikte. Planer for mer komplekse signalmodulasjoner er utsatt til neste gunstige Venus-konjunksjon i oktober 2026.

Samtidig har den amerikanske organisasjonen Open Research Institute (ORI) nylig startet et lignende forskningsprosjekt med mål om videre eksperimentering innen EVE-kommunikasjon. ORI inviterer interesserte radioamatører til å kontakte dem via deres nettsted: openresearch.institute.

Dwingeloo-teleskopets suksess representerer et betydelig gjennombrudd innen amatørradioastronomi og utvider grensene for hva som er mulig med begrensede ressurser og avansert teknisk ekspertise.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2025 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.