Foto: Pixabay.com/dimitrisvetsikas1969

Hvorfor verden har behov for «Shortwave 2.0»

Den tidligere VOA-analytikeren Kim Andrew Elliot publiserte den 21. januar 2024 en artikkel på www.radioworld.com, hvor han argumenterer for at kortbølgebåndene, som de siste årene har vært stadig mindre brukt til ordinære programsendinger via store og små internasjonale kringkastningsstasjoner, kan og bør få en renessanse i form av «Shortwave 2.0».

Kim Andrew, hevder i sin artikkel at den viktigste årsaken til utfasingen av ordinære kortbølgesendinger er internett: «For publikum er internettinnhold enklere og mer pålitelig å motta. Internett lar også innhold mottas på forespørsel, og både tekst, video og lyd, som jo kortbølge var begrenset til. Som VOA-analytiker kunne jeg se i datasettene at publikum for internasjonale medier migrerte fra radio til internettbaserte medier».

Men bruk av internett er ikke uten problemer i følge Kim Andrew, dette først og fremst fordi internett lett kan sensureres og kan helt eller delvis blokkeres for innbyggerne i et land. Og det er her kortbølgesendinger aktualiseres igjen : «Shortwave 2.0 vil ikke nå et publikum av millioner som på kortbølgetidens storhetstid for tiår siden. Den vil nå de som søker omfattende, pålitelig og troverdig informasjon. Dette publikummet vil være teknisk interesserte: radioamatører, kortbølgelyttere, akademikere, teknologientusiaster og myndighets- og militærpersonell med tilgang til mottakere. De vil deretter kunne videreformidle informasjonen de har mottatt til et større publikum».

Kim Andrew hevder at en viktig del av «Shortwave 2.0» er «tekst over kortbølge», som er en eksisterende teknologi. Teknologien finnes, men pr. i dag må slike sendinger kjøres via egnede dekodere for å fremkomme som tekst og grafikk hos lytteren. Dekodingen kan enkelt foregå på PC eller smarttelefon/nettbrett via en passende app. Slik sendinger er allerede i gang, som «Shortwave Radiogram» via kortbølgesenderne WINB og WRMI i USA. For mer info om disse se her: https://swradiogram.net/

I følge Kim Andrew er den største utfordringen til denne teknologien den omfattende og pågående nedleggelsen og fysiske demonteringen av kortbølgesendere verden over. Av beredskapshensyn bør ikke kortbølgestasjonene fjernes. Under krig og store katastrofer vil internett kunne bli begrenset, stoppet og/eller sensurert, og «information gathered at great effort and expense may not be able to reach an audience. International media organizations lacking radio capability risk becoming trees falling in the forest».


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.