I oktober 2024 vil radioamatører i Storbritannia og New Zealand feire og gjenskape verdens aller første transglobale toveis radiokommunikasjon
Ved forrige århundreskifte var radiokommunikasjon i sin spede begynnelse. Egenskapene til «Hertzian Waves» – det vi nå kaller radiobølger – hadde bare så vidt begynt å bli forstått. Utviklingen av det «termioniske» radiorør åpnet etter hvert for betydelig større muligheter, både innen radiosender- og mottakerdesign. Imidlertid besto fremdeles misoppfatningen om at de lengste bølgelengdene var de som egnet seg best for langdistanse radiokommunikasjon.
I en tidsalder, hvor tekniske og elektroniske oppfinnelser og oppdagelser nærmest kom på samlebånd, eksperimenterte mange teknisk interesserte mennesker med radio. Disse var de tidlige radioamatørene, og arbeidet deres var først stort sett uregulert. Når det ble klart at disse amatørene kunne forårsake forstyrrelser for de raskt økende kommersielle radiotjenestene, ble beslutningen tatt om å begrense deres eksperimenter til bølgelengder kortere enn 200m – tilsvarende en frekvens på 1,5 MHz og over, da man mente at slike frekvenser var verdiløse for langdistansekommunikasjon.
Radioamatørene begynte derfor å eksperimentere med disse «kortbølgene». Det tok imidlertid ikke lang tid før det klart at dette absolutt ikke var verdiløse frekvenser. I 1923 ble det utført tester for å kommunisere over Atlanterhavet med radio, og i 1924, da både sendereffekten og mottakerfølsomheten hadde blitt betydelig forbedret, ble ideen om å kunne kommunisere kloden rundt med radio skapt.
Den 18. oktober 1924 ble den første toveis antipode-radiokommunikasjon gjennomført mellom radioamatørene, Frank Bell, kallesignal 4AA, en sauebonde i Shag Valley South Island New Zealand, og Cecil Goyder, kallesignal 2SZ, en student som opererte fra Mill Hill Skole, Nord-London.
For å minnes hundreårsdagen for denne historiske kontakten mellom Goyder og Bell, vil radioamatører i Storbritannia og New Zealand drive fire spesielle radioamatørstasjoner, hvor to stasjoner vil operere fra hvert av de de opprinnelige stedene i New Zealand og Storbritannia. Målet er kontakter med andre stasjoner verden rundt.
Kallesignalet G2SZ, som gjenspeiler kallesignalet Goyder brukte, vil være aktivt fra 14. – 20. oktober, fra Mill Hill School, London. Kallesignalet ZL4AA, som gjenspeiler kallesignalet Bell brukte, vil være aktivt fra 12. – 20. oktober, fra Shag Valley Sheep Station, New Zealand.
På Mill Hill og Shag Valley stasjonene vil radioamatører den 18. oktober gjenskape den første kontakten, forhåpentligvis på en bølgelengde nær den som ble brukt i 1924. I tillegg vil andre amatørradiostasjoner med kallesignaler som viser til hundreårsdagen være aktive:
- Kallesignalet GB2NZ vil bli operert fra 29. september 2024 til 26. oktober 2024 fra en rekke steder i Storbritannia.
- Kallesignalet ZM100DX vil bli operert fra begynnelsen av september 2024 til 26. desember 2024, fra en rekke New Zealand-lokasjoner på CW, SSB og en rekke andre modi.
QSL via M0OXO. For detaljer se www.gb2nz.com.
Heather Parsons
RSGB kommunikasjonssjef