Oslogruppen i aksjon under Oslo Maraton.
Oslogruppen i aksjon under Oslo Maraton.

Oslogruppen hadde ansvaret for sambandet på Oslo Maraton

Oslo Maraton – høstens vakreste eventyr gikk som vanlig av stabelen 3. lørdag i september – nærmere bestemt den 17., og Oslogruppen hadde – også som vanlig, ansvaret for arrangementets samband.

Vi hadde 14 engasjerte radioamatører på plass denne dagen, men mye tid hadde allerede gått med til forberedelser, siden alt utstyr må samles, monteres, og testes i forkant.

Oslogruppen i aksjon under Oslo Maraton.
Oslogruppen i aksjon under Oslo Maraton.

Vi leier inn sambandsutstyret til arrangøren, siden de ikke kan operere på radioamatørfrekvensene. De benytter to DMR-kanaler; en for arenaområdet og en for løypetraseen, og alt samband – via 40 håndapparater, går over en midlertidig oppsatt repeater på Ekeberg. Vi utstyrer også tre reportasjekjøretøyer og tidtakerbilen med doble sett trackere + trackere på sluttpatruljene til løperpuljene, for at løpsledelsen og Politiet skal kunne følge med på hvor disse enhetene befinner seg på kartet. For å få sikker dekning på trackerne (APRS) bemannet vi også to digipeatere ute i løypetraseen.
Vårt eget internsamband gikk i år over LA7OR – UHF-repeateren på Brannfjell, og denne fungerte utmerket.

Tracker monteres på sykkel.
Tracker monteres på sykkel.

Våre mannskaper er fordelt på to mann i operasjonssentralen, to mann i sambandssentralen, tre på digi’ene, tre på trackerne, tre som følgere for løpsledelsen og en med ansvar for DMR-repeateren.

Dagen startet kl 06:30 denne lørdagen, og siste avlessing av utstyr ble gjort kl 22:45, så det ble en lang dag. Men ikke bare lang: Dette arrangementet er veldig artig og lærerikt å være med på. Samholdet og kameratskapet oss i mellom fungerer prikkfritt, og det er tid til masse radiospøker og hyggelig omgang, og vi ser frem til 16. september neste år!


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.