Foto: 12222786/Pixabay.com

QRM fra kommunikasjonssatellitter skaper stadig større problemer for radioastronomi

Synlig lys er bare en del av det elektromagnetiske spekteret som astronomer bruker for å studere universet. James Webb-romteleskopet ble for eksempel bygget for å se infrarødt lys, andre romteleskoper fanger røntgenbilder, mens observatorier som Green Bank, Atacama Large Millimeter, og dusinvis av andre observatorier rundt om i verden er bygget for å motta radiobølger.

4. oktober 1957 sendte Sovjetunionen Sputnik i bane rundt jorden. Da den lille satellitten sirklet rundt kloden, var amatørradioentusiaster over hele verden i stand til å plukke opp radiosignalene den sendte tilbake til jorden. Siden den historiske flyvningen har trådløse signaler blitt en del av nesten alle aspekter av det moderne liv-fra flynavigasjon, mobiltelefoner, radionavigasjon, til Wi-Fi, og antallet satellitter har vokst eksponentielt. Jo flere kommunikasjonssatellitter, jo mer utfordrende blir det å takle forstyrrelser i «fredede» soner av radiospektrumet. Eksisterende lover beskytter ikke disse sonene mot satellittbaserte sendere, noe som nå viser seg å ha ødeleggende effekter for radioastronomi. I ett eksempel ødela radiotransmisjon fra en iridiumsatellitt fullstendig observasjonene av en svak stjerne, som ble observert i et beskyttet bånd tildelt radioastronomi.

Er det slik at vi skal godta at det nærmest er fritt frem for alle, med nok finansielle muskler, å ta seg til rette i radiospekteret så lenge sendingene ikke er bakkebasert?

Mer informasjon hos phys.org.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.