USS Carl Vinston (CVN 70) var ett av mange skip som deltok i øvelsen. Foto: U.S. Navy foto av Iain L. Stratton/NARA & DVIDS Public Domain Archive

Radioamatører deltok i verdens største marineøvelse

“Partners: Integrated and Prepared” var mottoet for Rim of the Pacific (RIMPAC) 2024, verdens største internasjonale marineøvelse, som pågikk fra 27. juni til 1. august 2024. Øvelsen, som ble holdt fra Joint Base Pearl Harbor – Hickam på Oahu, Hawaii, inkluderte aktiviteter på flere øyer i Hawaii-øygruppen.

Øvelsen samlet 29 nasjoner, 40 overflateskip, tre ubåter, 14 nasjonale landstyrker, over 150 fly og mer enn 25 000 personell. Blant deltakerne var også radioamatører som samarbeidet med helsevesenet.

Radioamatørdelen av øvelsen ble vellykket gjennomført. Michael Miller, KH6ML, assisterende seksjonssjef og statlig myndighetskontakt for ARRL, rapporterte at 36 amatørradiooperatører fra Hawaii deltok frivillig for å vise hvor viktig amatørradio kan være i nødsituasjoner.

“Resultatene var svært positive,” sa Miller. “For mange av sykehusene, de ansatte og administratorene var dette første gang de opplevde amatørradio i praksis. Radioamatørene demonstrerte hvordan de kunne operere lukkede offentlige samband, satellittelefoner og amatørradio effektivt.”

Miller fremhevet at sykehusene på de mindre øyene ofte mangler en fast kommunikasjnsansvarlig, og at samarbeid med radioamatørene ga dem verdifull erfaring for fremtidige krisesituasjoner. Amatørene samarbeidet med Health Comm Hawaii, som sørger for amatørradiokommunikasjon til helseorganisasjoner i Hawaii under nødsituasjoner og katastrofer.

“Health Comm Hawaii trenger faktisk 100 flere radioamatører for å kunne ha en solid backup og for å styrke ferdighetene gjennom månedlige øvelser,” la Miller til.

Viseadmiral John Wade, kommandør for U.S. 3rd Fleet og leder for RIMPAC 2024 Combined Task Force (CTF), påpekte at Rim of the Pacific-øvelsen har vokst over årene til å bli den største og mest prestisjefylte felles maritime treningsmuligheten i verden. “Formålet med øvelsen er å bygge relasjoner, forbedre samarbeidsevnen og ferdighetene, og til syvende og sist bidra til fred og stabilitet i den viktige Indo-Stillehavsregionen.”

Mange av de frivillige som deltok i RIMPAC 2024 er også medlemmer av andre viktige nødsambandsgrupper som Amateur Radio Emergency Service® (ARES®), Radio Amateur Civil Emergency Service (RACES) og Community Emergency Response Team (CERT).

Du kan lese mer om øvelsen på: https://www.cpf.navy.mil/RIMPAC/


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.