Amatørradio i fyrstikkeske. Foto: LA6NCA Helge

Radioamatørstasjon i en fyrstikkeske

LA6NCA Helge Fykse flytter på nytt grensene i sine selvbygde miniatyr-konsepter.

Fra teknologibloggen hackaday.com kan vi lese om et nytt miniatyr-konsept bygget av LA6NCA Helge Fykse. Denne gangen er det ikke rør-utstyr i mini-format, men en svært liten «solid state» CW-transceiver for 80 meter-båndet, hvor hele transceiver-modulen får plass i en ordinær fyrstikkeske, strømforsyningen, et 9V batteri, i en annen fyrstikkeske, og ørepropp og morsenøkkel i en tredje.

Komplett tilhørende antenne finnes på tre små plastspoler, som normalt inneholder fiskesnøre. Med dette konseptet kan, bokstavelig talt, en komplett amatørradio stasjon for 80 meter-båndet, med tilhørende antenne og strømforsyning, puttes i et par bukselommer.

Amatørradio i fyrstikkeske. Foto: LA6NCA Helge

Fra artikkelen på hackady.com kan vi bla lese:

Det er ingen overraskelse at denne kommer fra LA6NCA Helge Fykse. Han valgte klokt nok solid-state for fyrstikkeske-versjonen av transceiveren, ved å bruke bare tre transistorer og en dobbel op-amp i en DIP-8-pakke. Det er også en RF-mikser i en SMD-pakke. Helge spesifiserer ikke delene, men det ser ut som det kan være fra Mini-Circuits.

Amatørradio i fyrstikkeske. Foto: LA6NCA Helge

Et 9 volts batteri, som sitter i en egen fyrstikkeske, driver riggen. Det samme gjør øreproppen og den lille morse-nøkkelen. Det forringer ikke konstruksjonen i det hele tatt, og det gjør heller ikke det faktum at halvbølge-dipolantennen er forkledd som en rull med fiskesnøre.

Skjema. Foto: LA6NCA Helge

Helges demo av radioen er også imponerende. Antennen er satt opp veldig lavt mot bakken for å dra nytte av NVIS, som har en tendens til å lede signaler rett opp i ionosfæren og spre dem nesten direkte ned igjen. Dette gir mulighet for mellomdistansekontakter som Helges 239 km-kontakt i videoen nedenfor.

Vi er ikke sikre på hvor mye mindre Helges konstruksjoner kan bli, men vi gleder oss til å se ham prøve.
Helges video av utprøvingen av senderen: https://youtu.be/e1t1x3v-trU
For mer info og fotos fra byggingen av utstyret se Helges web-artikkel her: https://www.la6nca.net/homebrew/matchbox/index.htm


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.