5 kW klystron, brukt som PA i UHF TV-sender, 1952. Foto: Tele-Tech and Electronic Industries magazine (Public Domain)

Radiorørenes «hall of fame»

Noen radiorør «sto vakt» under den kalde krigen, ble og blir brukt til avansert partikkelfysikk, behandling av kreftpasienter og fikk The Beatles til å høres bra ut.

I en artikkel på IEEE Spectrums web kan vi lese en interessant engelskspråklig artikkel om radiorør (rør), hvor hovedfokuset er noen spesielle typer rør som historisk har spilt en viktig rolle, samt noen rør som faktisk fremdeles produseres og er i bruk.

Artikkelforfatteren, Carter M. Armstrong, har laget en liste over 11 kule og/eller spesielle rør som han mener bør få en plass i rørenes «hall of fame». Innledningsvis skriver Carter følgende i sin artikkel:

I en tid totalt styrt og dominert av «kvintillioner» av «solid-state»-enheter, bør du i det hele tatt bry deg om radiorør? Det burde du definitivt! For når det gjelder rikdom, drama og ren glans er det få teknologiske tidslinjer som kan matche radiorørets116 år (og fremdeles tellende) historie. For å bevise dette har jeg satt sammen en liste over radiorør som i løpet av de siste 60 eller 70 årene utvilsomt har forandret verden.

Og for ordens skyld, her finner du også noen få rør som er for unike, for kule, eller for rare til bare å forsvinne bak glemselens slør.

Selvfølgelig, hver gang noen tilbyr en liste over hva som helst – de beste løpeskoene, de mest autentiske italienske restaurantene i Cleveland, filmer som er bedre enn boken de er basert på – så er mange mennesker enten nødt til å protestere, kommentere, eller omrangere. Så for å si det åpenbare: Dette er min personlige liste over radiorør.

Listen er ikke ment å være uttømmende. Her finner du ingen gassfylte glassvarer som Nixie-rør eller tyratroner, ingen høy-pulserende mikrobølgeenheter, ingen katodestråle-displayrør. Jeg utelot med vilje kjente rør, for eksempel «satellitt-traveling-wave-rør» og den type magnetroner som finnes i mikrobølgeovner. Og jeg har stort sett holdt meg til radiofrekvensrør, og jeg ignorerer derfor det store utvalget av lavfrekvensrør – dog med ett bemerkelsesverdig unntak.

Men selv innenfor kriteriene som jeg har satt for utvelgelsen til listen, er det så mange fantastiske rørenheter at det var ganske vanskelig å velge ut bare elleve av dem. Uansett, her er min liste, i tilfeldig rekkefølge, på noen rør som utvilsomt gjorde (fremdeles gjør) en forskjell.

Fra Carters liste kan følgende rør f.eks. nevnes:

  • Magnetron til medisinsk bruk (fremdeles i produksjon)
  • Akselerator-klystron (fremdeles i produksjon)
  • Ubitron (forløperen til FEL – Free Electron Lasers)
  • WF14M (pentoden som i triodemodus ble brukt i de svært kjente mikrofonene Neumann U47 og U48, brukt av f.eks. Frank Sinatra og The Beatles.

Artikkelen er både morsom og lettlest. Med anekdoter, fotos og beskrivelser av bruk og
historikk. Anbefales!

Artikkelbildet er hentet fra: Tele-Tech and Electronic Industries magazine, Caldwell-Clements Inc., Bristol, Connecticut, Vol. 11, No. 7, July 1952, p. 82 (Public Domain)


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.