Rapport fra VHF meeting i Ånnaboda
Det har vært VHF meeting i Ånnaboda i helgen og jeg tenkte å komme med en liten rapport. Mitt reisefølge var Eilif LA9DM. Det var en flott helg med interessante foredrag og hyggelige folk.
Det var totalt 106 registrerte deltakere og noen utenom. Fra LA var det 17 stk. SK0CT var ansvarlige for møtet og det ble gjennomført uten problemer av noen slag. På fredag var det innsjekk og loppemarked. Loppemarkedet fortsatte utover lørdagen og det var mulig å finne mange godbiter. Første møte var åpent managermøte hvor jeg hadde min “ilddåp” som VHF manager. Temaet var ja eller nei til FT8 i NAC testene. Det ble flertall for at FT8 er tillatt som i dag. Det ble gjort en forandring på 6m og 4m, men det kommer jeg tilbake til når NAC contestsidene har blitt oppdatert. Det er et par andre forandringer også ang. innsending av logger som også kommer snart. Det ble også diskutert/forklart hvordan det ligger an på 23cm som vi står i fare for å miste etter hvert.
Så var det klart for neste foredrag som omhandlet en antenne som heter Boxkite, og det var en artig sak. Det var en SM som hadde lagd ferdig en slik og den ble målt til ca. det samme som de hadde simulert i 4nec. Imponerende 🙂 Den hadde ca. 5-6 dbd på 6m og ca. 11 dbd på 2m, og alt dette på en 80 cm bom.
Neste foredrag omhandlet SM6VTZ sin fantastiske remotestasjon. Det ligger mye jobb i å bygge en offgrid conteststasjon som kan hevde seg i toppen.
Så var det et foredrag som jeg ikke fulgte og det handlet om å holde seg innenfor båndbredden på CW.
Deretter var det superstasjonen SK0EN sin tur. For et imponerende oppsett de har der nord for Stockholm. 82 m mast, i overkant av 5 mål tomt, aktive fra 2 m og opp til 122 GHz. De kjører gjerne de høyeste båndene portabelt/rover. Jeg kjører de stort sett i hver NAC test og på alle bånd som jeg er aktiv på…. 2m 70cm 23cm.
Så var det klart for dagens mest tekniske foredrag, og jeg innrømmer gjerne at jeg ikke klarte å følge det helt, men kort fortalt så var temaet hvilken polarisasjon som er mest egnet til flyscatter/air scatter. Foredragsholder må ha lagt ned utrolig mye tid i dette foredraget og var veldig fint presentert. For de som er interesserte så er det ikke hovedloben av signalet som blir reflektert, men flere små lober under hovedloben som vi kan bruke. Hovedloben fortsetter noen grader videre oppover etter å ha truffet flyet. Som sagt, veldig tekniske greier, men artig å få litt informasjon om temaet.
Til sist var det Nordic Match, som er en byggekonkurranse mellom de forskjellige landene. Det var lag fra SM, OH, OZ, LA og et internasjonalt lag med amatører fra bla DL. Oppgaven gikk ut på å bygge en innretning så vi kunne avgjøre polarisasjonen på to små sendere som sto i lukkede kasser. Vi var 5 stk på det norske laget, LA9DM, LA0BY, LB8X, LA8GKA og LA0GE. Vi klarte oppgaven, men brukte litt lang tid. SM vant og vi kom på en tredjeplass. En kasse var horisontal og en var venstre sirkulær.
Det var også satt opp et rom fullt av Rohde & Schwarz måleinstrumenter av nyeste typer. Rommet var tilgjengelig for alle som ville måle på noe de hadde bygd. Jeg så noen 23cm preamplifere med fantastiske specs så det er ikke tvil om at det er mange som er flinke selvbyggere.
På kvelden var det Ham dinner, med god mat og utlodning av flotte premier. Det var god stemning hele kvelden og en hyggelig avslutning på en begivenhetsrik dag.
På søndag dro vi hjem før det var helt avsluttet, men SM-amatører fortsatte utover søndagen med 122 GHz og satt tilslutt ny svensk rekord med ca. 55 km. Gratulerer!
Det kommer mer i Amatørradio etter hvert. Jeg legger ved noen bilder så dere får et lite inntrykk.