Redningskonferansen – jeg håper flere blir med neste år

Jeg var til stede under årets Redningskonferanse på Gardermoen i slutten av august, og vil gjerne oppfordre mange flere til å delta på denne og på FORF-seminaret.

Kort oppsummert: Dette seminaret burde gruppene sende folk til! For å vise de viktige temaene som ble tatt opp, ser du et utdrag av programmet her. Jeg håper mange flere fra NRRL er med neste år!

I skrivende stund ser jeg også fram til å delta på FORF-seminaret i midten av oktober, som representant for NRRLs hovedstyre. Det er veldig positivt at FORF har tatt initiativ til dette arrangementet, der vi møtes og blir kjent med hverandre. Ut fra hva jeg kan se av påmeldingsskjemaet fra FORF, blir det for lite oppmøte fra NRRL i år. Også her håper jeg flere melder seg på til neste år!

Fra programmet på redningskonferansen 2022

Klarer den totale beredskapen en stor hendelse på tvers av etater?

Samordning av beredskap er problematisk. Fremdeles. Vi vet at lokale beredskapsressurser har behov for regional og nasjonal støtte og koordinering. Samtidig ser vi at samarbeidet er vanskelig når aktører på tvers ikke har retningslinjer eller er trent i dette. Ved Bjørn Ivar Kruke, professor i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

Felles situasjonsforståelse

Under en kritisk hendelse er det avgjørende at aktørene snakker samme språk. Rapportene etter 22. juli, raset i Gjerdrum og covid-19-pandemien har avdekket behov for felles situasjonsforståelse. Hvordan kan vi jobbe for å sikre en felles forståelse og oppfatning av hendelser? Dorthe Månsson, politiinspektør i Politidirektoratet. Hun fullførte i fjor en mastergrad i risikostyring og sikkerhetsledelse.

Bok-introduksjon «Skredet»

Vinteren 2017 går et stort snøras nær Haugastøl. En ung kvinne blir gravd ned i snømassene. Journalist Bjørn Asle Nord blir nysgjerrig på historien bak nyhetsoppslaget. I boka «Skredet» forteller han den dramatiske og rørende historien om en kamp for livet i vill natur, med dyktige hunder og frivillige
som helter. Finnes det noe bedre i det norske samfunnet enn folk som bruker fritid og egne penger for å redde liv?

Felles aksjonsstøtteverktøy for redningstjenesten

Under hendelser samarbeider frivillige organisasjoner og nødetatene om søk i et KO. Det er utfordrende når partene bruker forskjellige verktøy. Barents Watch (BW) har fått i oppgave å utvikle dette. Hovedredningssentralen er ansvarlig for utvikling og drift. Den operative ekspertgruppe består av 5 representanter fra de frivillige (Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder, Norsk Radio Relæ
Liga og Speidernes Beredskapsgruppe) og 3 fra politiet (1 hundefører, 1 innsatsleder og 1 fra operasjonssentralen). Disse representanter spiller inn ønsker og behov til utviklerteamet – og har hele tiden med seg det viktige spørsmålet «Hva er til beste for den savnede?» Sondre Langenes, seniorrådgiver søk og redning hos Norges Røde Kors Gisle Anthun, innsatsleder i Vest politidistrikt.

Rottfisk i nød

Fiskebåten Rottfisk kantret under meget tøffe værforhold i Landegodefjorden en natt i februar i år. HRS får melding via Kystradio Nord om at to fiskere er innestengt og at båten står i fare for å synke hvert øyeblikk. Redningsaksjonen medfører utfordringer på en rekke områder. Representanter fra Redningsselskapet, 330-skvadronen og Hovedredningssentralen forteller om hendelsen og deler sine erfaringer. Arne J. Kristoffersen, RS Skipsfører Marielle Bakklund, redningsleder Hovedredningssentralen,
avdeling Nord-Norge Gard Valsø, redningsmann på 330-skvadronen.

Håndtering av operativ risiko og utvikling av organisatorisk læring

Risikohåndtering står sentralt i alt vi gjør. Det krever bevissthet og aktive handlinger. Men hvordan bli bedre? Rolf Folland har i mange år vært en viktig stemme innen risikohåndtering og kultur i Luftforsvaret og en pådriver for aktivt lederskap. Rolf Folland, generalmajor og sjef for Luftforsvaret.

Befolkningsvarsling

I Gjerdrum var det vanskelig å få varslet dem som måtte evakueres fra skredområdet. Nå skal det etableres et nasjonalt system for befolkningsvarsling. Systemet skal kunne nå hele Norges befolkning på mindre enn 30 sekunder. Rita Sætre leder arbeidet med å utvikle systemet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Veileder luftressurser

Gjerdrum og Viking Sky viste utfordringer med luftkoordinering i redningstjenesten. Samtidig gjør flere droner og bemannede luftfartøy samvirket stadig mer komplisert. Her får du høre hvordan HRS jobber med luftkoordinering i SAR. Tomas Ringen og Håkon Kjøllmoen, redningsledere ved HRS Nord.

Fjellklatrerne som satt fast

I fjor høst hang to klatrere fast 100 meter opp i en bratt, glatt og våt fjellvegg. Norske Alpine Redningsgrupper (NARG) ble varslet, men de ville bruke tid på å komme til stedet. Det ble derfor besluttet å kalle ut en lokal fjellredningsgruppe, som back-up, hvis ikke redningshelikopteret kunne løse oppdrag med direkte utheising. En redningsmann fra 330 skvadron Rygge forteller om hendelsen og viser film og bilder. Hvilke vurderinger må gjøres før redningstjenesten benytter seg av uorganiserte ressurser?

Bent-Olav Aggvin, 330 skvadron, Hans Winnskjei Waage, politioverbetjent LRS Agder/operasjonssentralen og Thoralf Juva, inspektør med ansvar for planlegging, opplæring og utvikling ved Hovedredningssentralen avdeling Sør-Norge, deltar i en samtale om temaet.

Erfaringer med SAR Queen

1. september 2020 tok 330 skvadron Sola i bruk det nye redningshelikopteret, SAR Queen, som første base. Ørland og Banak har nå også tatt i bruk AW101. Hvilke erfaringer har mannskapet gjort seg så langt med de nye maskinene etter to år i operativ drift?

Arild Myrvold, fartøysjef 330 skvadron Ørland, som har mye erfaring fra Sea King, forteller om erfaringene med dette høyteknologiske helikopteret.

Stressmestring i pressede situasjoner

Mennesker reagerer ulikt på stress og vanskelige situasjoner. I redningstjenesten opererer vi ofte med korte tidsvinduer og usikker informasjon. Hvordan kan vi være gode beslutningstakere under stress, når tempoet er raskt og beslutningen vil ha stor betydning?

Per Sjöberg er psykolog og har lang erfaring med krisepsykologi og hvordan man kan prestere i vanskelige situasjoner.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.