Bergen radio med en amatørradiomast til høyre. Foto: LB6AJ Eskil.

Reisetips i sommer: Bergen

Skal du til Bergen i sommer, er det flere spennende besøksmål for radiointeresserte som du kan besøke der. Men aller først, for alle utendørsaktiviteter og fotturer i Bergen, husk regntøy, spesielt om du tar turen opp på Rundemanen – været skifter fort!

Bergen radio, Rundemanen

På toppen av Rundemanen finner du Bergen radio. Denne stasjonen ble åpnet i 1912, og var en av landets første kystradiostasjoner. Den ga mulighet for direktekontakt mellom skip og mannskap, og rederier og familier på land. Senere ble det også etablert sending av værmeldinger og Medicotjeneste for skip. Bygningen er i dag fredet, og eies av Norsk Teknisk Museum.

I sommer samarbeider Foreningen Bergen Kringkaster med Teknisk Museum om aktiviteter ved Bergen
radio. Det er åpent hver søndag frem til 10. september, fra 12:00 til 16:00, og et besøk er helt gratis. Det
kjøres også amatørradio herfra, med kallesignalet LA1LGN, som inkluderer kallesignalet til Bergen radio –
LGN. Aktiviteter på 40m rundt 7140 kHz, 20m rundt 14300-14325 kHz, og du når de raskt og enkelt på 2m
over LA5BR som ligger noen hundre meter unna.

I tillegg til hyggelig radioprat, kan du også få en omvisning i det historiske bygget. Det er også salg av vaffel, kaffe og brus.

Les mer om Bergen radio og aktivitetene her.

For å komme deg til Bergen radio, kan du starte på bunnen og gå opp Tippetue, Fløysvingene eller fra Skansemyren idrettsplass. Vil du spare litt av gåturen, kan du også ta Fløibanen opp til øvre stasjon og spare 300 høydemeter av turen. Fra Fløyen er det en gåtur på ca. 3 kilometer på god vei, men det er ytterligere 300 meter høydemeter i nærmest kontinuerlig oppoverbakke. Trenger du en pause, kan du stoppe ved Brushytten som ligger ved Blåmannen, omtrent midt mellom Fløyen og Rundemanen. Turen egner seg også for tur med barnevogn og rullestoler (bygget er ikke tilrettelagt), men merk at det kan være litt krevende. Se kart og beskrivelse av ruten her.

LB2NI Rune rigger ned mast og antenne ved slutten av dagen. Foto: LB6AJ Eskil.
LB0K Peter ved stasjonen LA1LGN. Foto: LB6AJ Eskil.

Thetamuseet

På Bryggen i sentrum kan du besøke Thetamuseet. Hvis du klarer å finne det da, det er godt gjemt! I en artikkel i Bergens tidende står det: «- Jeg spurte Turistinformasjonen om veien, men de visste ikke hvor det var. Så jeg måtte finne det selv ved hjelp av beskrivelsen i guideboken «Lonely Planet». Der står det at det sannsynligvis er like vanskelig å finne dette nå som det var under krigen. Det viste seg å stemme, sier Toni Frank fra Perth i Australia.»

Sendeutstyr på Thetamuseet. Foto: LB6AK Eskil.

Denne beskrivelsen stemmer ganske bra. Ved en smal tretrapp i Enhjørningsgården, en av Bryggens flere hundre år gamle bygninger forteller et lite skilt at det befinner seg et museum oppover i etasjene et sted.
Deretter går turen bortover svalganger og opp en enda brattere tretrapp, før et lite skilt foran en ganske anonym dør forteller at du er kommet til riktig sted.

Thetamuseet befinner seg i rommet som ble brukt av Theta-gruppen, en del av den norske motstandsbevegelsen under krigen. Gruppen ble startet og ledet av Jan Dahm, den gang en ung student ved Bergens Tekniske Skole. Radiointeressen hans startet tidlig, og han bygget sin første radiostasjon som fjortenåring og skal ha sendt egne kringkastingsprogrammer i Bergen. Aktivitetene skal ha vekket interessen til Kriminalpolitiet, og radioforretninger ble spurt om hjelp. Mistanken gikk i retning Dahm, men han skal bare ha sagt: «De’ der får dokker sjøl finne ut.»

To dager etter at invasjonen, meldte han seg for en marinekaptein, som ga ham i oppdrag å bygge en sender i tilfelle telefonlinjen mellom Alversund og Balholm ble brutt. Senere skal Dahm og kameratene ha solgt syklene sine for å skrape sammen penger til å kjøpe inn utstyr til å bygge en sender med mikrofon, for de kunne ikke telegrafi enda. Gruppen samlet inn informasjon om tyske sjømilitære bevegelser, og deres telegram om slagskipet Tirpitz sin posisjon i Åsenfjorden ble starten på den nesten 2 år lange jakten som resulterte i senkningen av Bismarcks søsterskip.

Den 4. juli 1942 fikk Theta-gruppen telegram fra London med instruks om å stenge stasjonen og dra til
Sverige. De flyktet til Sverige og passerte grensen i 1600 meters høyde, og reiste derfra over til London med fly. Flukten til Sverige er godt dokumentert i gruppens eget fotoalbum.

Fotoalbum fra Theta-gruppen. Foto: LB6AJ Eskil.
Trappen opp mot Thetamuseet. Foto: LB6AJ Eskil.

Museet ble åpnet av Kong Olav i 1983, og er rekonstruert etter tegninger av Jan Dahm. De fleste gjenstandene er ikke Theta-gruppens egne gjenstander, men tilsvarende som er satt inn. Sofabordet er dog originalt, og likeså med fotoalbumene.

Museet er åpent tirsdag, lørdag og søndag mellom 14:00 til 16:00 i juni, juli og august, med omvisninger
hver hel og halv time.

Mer informasjon om museet finner du her.

Bergenshus Festningsmuseum

Ute på Koengen finner du Bergenshus Festningsmuseum. Dette museet ble åpnet i 2006 av Gunnar «Kjakan» Sønsteby, og har flere permanente utstillinger tilknyttet motstandskampen under 2. verdenskrig. I utstillingene har de blant annet en Sweetheart radiomottaker som ble benyttet til å lytte på sendinger fra London, og et Berit-sett . Her kan du også lese om og lytte til kodede meldinger, særmeldinger, som ble sendt fra Stemmen fra London. Dette var spesielle meldinger som for eksempel «Reven har fått nye briller» og «Kua går med raggsokker».

Berit-sett brukt under 2. verdenskrig. Foto: LB6AJ Eskil.
Radio, duplikator og skrivemaskin benyttet av den illegale avisen Fortroppen. Foto: LB6AJ Eskil.

Museet ligger på Koengen, Bergenshus festning, like nordvest for bryggen. Museet er åpent alle dager
11:00 til 17:00 og det er gratis inngang for alle. Det er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Her kan du lese mer om museet.

Andre ting å gjøre i Bergen

Reiser du til Bergen med familie eller andre som synes det kan bli litt mye radio? Noen andre ting å gjøre i Bergen kan være varm sjokolade eller iskrem med basilikum eller brunost i Skostredet, et escape-rom på Bryggen – det eneste lokaler på UNESCOs verdensarvliste eller besøke akvariet på Nordnes.

Bergen kringkaster – et reisemål til et senere besøk

Et besøk til Bergen kringkaster anbefales på det varmeste, men sommeren 2023 ble det startet vedlikeholdsarbeider der, så et besøk må vente til arbeidet er ferdig.

Bergen kringkaster ligger ved Erdal på Askøy, en liten kjøretur fra Bergen. Den første sendingen, NRKs rikssending, ble sendt fra AM-stasjonen 28. november 1937. Frekvensen var 260 kHz med en effekt på 20 kW. Antennen var en T-formet antenne, spent opp mellom to master på 150 meter. I bygget er det meget godt bevarte sendere fra Telefunken og Marconi Company. I tillegg kan du også få sett en rekke andre historiske gjenstander, både innenfor radio og telekommunikasjon.

Her finner du også amatørradiostasjonen LA1ASK, hvor LA1TNA sender QST-LA i sommer. Bergen
kringkaster har – når det ikke er vedlikeholdsarbeid – åpent hus hver søndag fra 11:00 til 15:00.

Bergen kringkaster på Askøy. Foto: LA1TNA Per-Dagfinn.

For å komme dit, taster du inn Grensedalen 59, Erdal på GPSen – turen tar ca. 24 minutter med bil fra Bergen sentrum. Du kan også ta buss 499 fra Bergen, og bytte til 484 på Kleppestø terminal og gå av på
Olufsen. Bussturen tar ca. 40 minutter.

Mer om Bergen kringkaster kan du lese her, og her vil du også finne informasjon om når det igjen blir åpent for besøkende.

(Kilder: Boka Dette er vinteren av Arnfinn Haga 1976, boka Etterretningstjenesten i Norge 1940-45 av
Ragnar Ulstein 1989, artikkelen «Dette er Bergens hemmelige museum» i Bergens tidende 1. august 2013
samt Wikipedia-artikler og nettsider for de ulike besøksmålene.)


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.