Reisetips i sommer: Norsk Radio og Fjernsynsmuseum i Selbu
Er du i Trøndelagsområdet så kan en tur innom Norsk Radio og Fjernsynsmuseum absolutt være å anbefale. Om ikke så mye radioamatørrelatert så svært så relatert for alle radiointeresserte.
Museet har antageligvis den mest omfattende utstilling av norsk radio- og TV-historie, fra den spede barndom og frem mot moderne tid. Her finnes også en restaurant, det avholdes konserter med jente artister og det er også utstillinger av foto-utstyr, sykler og juke-bokser.
Det er flere overnattingsmuligheter i området og det er lett å «bruke» mer enn en dag på å opplevelser i dette området.
Sakset fra museets web https://norskradio-tv-museum.no/om-oss-2/:
«Radioens betydning i tidsperioden 1930 til 1960 er en viktig del av vår kulturhistorie, og for de generasjonene som opplevde dette er minnene mange.
Det var en periode hvor fantasien og kreativiteten fikk gode arbeidsvilkår. I denne perioden var samlingsstundene rundt radioapparatene en viktig del av dagliglivet.
Etter at TV’n gjorde sitt inntog i 1960 ble mye forandret både med hensyn til det sosiale mønsteret, men også rundt evnen til å fantasere.
Norsk Radiomuseum i Selbu har tatt for seg radiohistorien fra 1890 og frem til 1980 og viser både tidsbilder, musikk og radioprogram fra de forskjellige periodene. Det er i hovedsak konsentrert rundt produksjonen i Norge og spesielt blant de største.
Selv om det i en periode var ca. 50 radiofabrikker i Norge var det Tandberg, Radionette, Salve Staubo og Edda Radiofabrikk som var de dominerende. Disse er bredt presentert på museet fra de første til de siste apparatene.
Når det gjelder fjernsynet kom ikke dette til Norge før på -50 tallet og for allmenheten fra 20. august i 1960. Museet er oppbygd som et selvstendig museum som viser både teknikken og programsiden gjennom de siste 60 årene.
Museet har sammen med Teknisk Museum overtatt alt av historisk utstyr fra NRK, noe som alene utgjør ca. 5 000 historiske gjenstander. Her er det både bilpark fra fjernsynshistoriens start, tekniske gjenstander i tillegg til de viktigste programtypene som er representativ for fjernsynets barndom og ungdom.
Fjernsynsmuseet er unikt i Europeisk målestokk med fjernsynsapparat og utstyr fra 1928 frem til dato.
Fjernsynsavdelingen åpner en ny avdeling i 2021, med et nybygd studio med samme størrelse som det første fjernsynsstudio i NRK i 1958 og en regi på 40 m2 hvor alt er aktivt og viser hvordan teknikken fungerte mellom 1960 og 2000.»
For mer informasjon om Norsk Radio og Fjernsynsmuseum i Selbu: https://norskradio-tv-museum.no/