Studentforeningen Lyras aller første prosjekt der de testet ut RF-kommunikasjon ved bruk av yagi, monopol og dipol antenensystemer i Ignite sin lab ved UiO i 2023. Fra venstre: Yawar Seraj (student ved romsystemer, institutt for teknologisystemer, UiO) og Halvor Klepsvik (student ved elektronikk, informatikk og teknologi, fysisk institutt, UiO).

Satellittforeningen Lyra ved Universitetet i Oslo deltar i internasjonalt romprosjekt

Satellittforening Lyra ved universitet i Oslo (UiO) skal utvikle en satellitt som faller under kategorien CubeSats ved sin deltakelse i GHOST (Grand cHallenge MesOsphere Student rockeT). GHOST er en rakettoppskytning for studenter i samarbeid med NASAs Wallops Space Flight Facility (USA), Andøya Space (Norge) RockSat-X programmet and Grand Challenge Initiative (GCI) II. For mer info, se lenke. I forbindelse med prosjektet har foreningen ønske om å teste en ny metode for radiokommunikasjon mellom bakkestasjon og satellitt. Da sonderaketten er estimert til å nå en høyde på tilnærmet 160 km vil det være nødvendig med radioamatørlisens slik at det kan sendes ut radiofrekvenssignaler med nødvendig høy effekt sammenlignet med hva det tillates uten lisens. Lisensen vil også bidra til generell fleksibilitet ved bruk av radiokommunikasjon for transmisjon av data ved deltakelse i andre eksperimenter, med hensyn på effekter, datarate og frekvensbånd.

Studentforeningen Lyra vil fokusere på å utvikle satellittens kommunikasjonssystem. Eksperimentering av antennestruktur som en del av selve satellittens egenstruktur skal være Lyras oppdragsmål, i kontrast med dagens løsninger som er utplasserbare antenner eller patch RF antenner. I den forbindelse vil økt kompetanse innenfor fagområdet være avgjørende for realisering og ferdigstilling av prosjektet. Radioamatørlisensen vil gi studentene et unikt innsyn og en forståelse i hvordan radiokommunikasjonssystemer skal opereres og deres funksjonaliteter. Dermed vil lisensen være et stort skritt i riktig retning for studentene.

Foreningen består av studenter fra UiO ved fysisk institutt med bakgrunn i romfysikk og -teknologi, elektronikk, informatikk og teknologi, samt studenter ved institutt for teknologisystemer med retning romsystemer. Det er også studenter ved andre universiteter i Oslo omegn som deltar i foreningens aktiviteter og er ønskelig at deltar i GHOST sammen med UiO-studentene. OsloMet og NMBU er blant universitetene UiO-forening har vært i dialog med, der førstnevnte universitet har deltakere i Lyra allerede.

Romindustrien er i stor vekst og det virker lovende for Norge å delta i romkappløpet da Andøya Spaceport nå er Europas første operative romhavn for oppskyting av småsatellitter. Se lenke for mer info. Dermed vil kompetanse av radiokommunikasjonssystemer utgjøre en vesentlig del av kompetanse og ekspertisen som vil være nødvendig for å operere satellitter i ballistisk og orbital bane.

Foreningen har en kort tidsfrist, der oppskytning allerede er planlagt november 2025. Dermed har studentene en hektisk periode foran seg, der de vil jobbe på tvers av fagretningene og under høy press for å komme i mål.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.