Foto: Keli Black/Pixabay.com

Sikre utstyret ditt mot lyn og overspenninger

Det går mot sommer og tordenværsesong. På en enkel måte kan du sikre utstyret ditt fra å bli ødelagt av naturkreftene.

Den billigste metoden er å dra ut støpslene til ditt radioutstyr fra kontakten. Da er du garantert at det ikke blir ødelagt som følge av overspenninger som kommer via strømnettet. Overspenning finner selvsagt også veien gjennom antennekabler og kobberledning til fasttelefon og internett. Derfor må du også frakoble disse kablene for å unngå skader på utstyret når det lyner.

Hvis du ønsker en litt mer avansert løsning så er overspenningsvern tingen. Det finnes i salg overspenningsvern som du kan kople på antennekabelen og som leder overspenningen til jord. Ellers så finnes det også overspenningsvern som leder overspenningene vekk fra det elektriske anlegget og reduserer faren for at utstyret blir skadet ved lynnedslag.

Overspenningsvern kan deles inn i to typer: grovvern og finvern. Grovvern er den typen som monteres i sikringsskapet. Det er et krav om at elektriske anlegg installert etter 1. juli 2010 skal ha en slikt vern installert. I tillegg kan du som en ekstra forsikring bruke et såkalt finvern. Dette settes rett inn i kontakten som du kobler til utstyret som du ønsker å beskytte, for eksempel TV og PC som er ekstra utsatt.

I mellomtiden kan du følge tordenværet her: Real Time Lightning Map, og trekke ut kontakter og plugger i tide.

Her slår lynet ned i nabolaget til Gardermoengruppen – LA2G. 30 juli i fjor slo dette ut utstyr på gruppa for titusener av kroner.

Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.