Skjermbilde fra YouTube.

Studenter har konstruert satellitt for å studere ionosfæren

Studenter ved University of Arizona har utviklet en satellitt som blant annet skal studere ionosfæren ved å måle i hvilken grad HF-signaler fra radioamatører gjennomtrenger/ikke gjennomtrenger ionosfæren. For å få til dette må satellitten selvfølgelig befinne seg på utsiden av ionosfæren.

CatSat, som satellitten kalles, er bygget av studenter ved University of Arizona og skal i tillegg til ionosfæren og radioamatørbaserte HF-signaler undersøke høyhastighets radiobasert overføring av data fra/til satellitten og jorden ved å bruke en oppblåsbar badeball-lignende antenne.

På motsatt ende av CatSats oppblåsbare antenne er en ca. 60 cm. lang antennepisk. Den er designet for å motta lav-effekts radiofyr i HF-området fra tusenvis av jordbundne amatørradioentusiaster. Radiosignaler i HF-området kan som kjent bøyes av via ionosfæren og forplante seg, alt fra noen titalls kilometer til jorden rundt og amatørradio-aktiviteter i HF-båndene utnytter nettopp dette ioniserte laget i atmosfæren.

“Ionosfærens tetthet endres mellom natt og dag ettersom stråling fra solen påvirker tettheten til de ladede partiklene,” sier Aman Chandra, en doktorgradsstudent som er ansvarlig for mye av CatSats mekaniske design, inkludert det oppblåsbare antennesystemet. “Ved å måle til styrken til radiosignaler i HF-området, kan vi måle og estimere hvordan tettheten til ionosfæren endres over tid.”

CatSat vil lytte utenfor ionosfæren til HF-signaler ved hjelp av antennepisken og en Rincon Research ASTROSDR-radio. CatSat-teamet vil deretter sammenligne disse signalene med radiosignaler radiooperatører som befinner seg på jordens overflate hører. På denne måten planlegger teamet å identifisere tendenser i de ionosfæriske egenskapene for bedre å forstå hvordan de endrer seg fra dag til natt og fra årstid til årstid.

For mer informasjon om dette prosjektet se her: https://news.arizona.edu/story/student-built-satellite-uses-beach-ball-antenna


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.