Solcelleanlegg. Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Svensk salgsforbud på grunn av uakseptabel QRM

Elsäkerhetsverket i Sverige fremtvinger salgsstopp av Growatt invertere for solstrømanlegg. Salgsstopp også for solstrøm-optimerere fra SolarEdge.

Sunnytek Solar Sweden AB tvinges av det svenske Elsäkerhetsverket til å stoppe salg av kinesiske Growatt invertere for solstrømanlegg da det finnes en høy risiko for at solcelleanlegg med denne type invertere installert kan medføre uakseptable forstyrrelser på radiokommunikasjon. Samme salgsforbud er av samme grunn blitt gitt en rekke solstrøm-optimerere fra israelske SolarEdge.

Så langt er det ingen informasjon om at et lignende forbud er på trappene i Norge. Både Growatt invertere og SolarEdge optimerere selges i Norge av en rekke forhandlere.

Norske radioamatører som er plaget av QRM og som selv har Growatt- eller SolarEdge-utstyr, eller som har naboer med solstrømanlegg med Growatt- eller SolarEdge-utstyr, kan med fordel være oppmerksom det svenske forbudet mot salg av slikt utstyr. De aktuelle svenske produktene er antageligvis teknisk likt tilsvarende utstyr som selges i Norge, og uakseptable forstyrrelser vil med stor sannsynlighet også kunne forekomme hos oss. Nkoms lokalkontorer, som bla. Har ansvar for støykontroll vil være en naturlig adressat om radioamatører skulle oppleve QRM-problemer med dette utstyret i drift i nærheten. Elsäkertsverket har vist at CE-merkingen ikke følger gjeldende standard, og dermed gjelder salgsforbudet i hele EU/EØS.

NRRL er kjent med at dette utstyret selges i Norge, og vil i løpet av kort tid varsle Nkom og vise til det svenske vedtaket.

For mer informasjon om saken, les gjerne artikkelen (engelsk) på PV magazine – Photovoltaics Markets and Technology


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.