Bilde_ 51581/Pixabay.com

To nye radioamatørsatellitter er godkjent

IARU, den Internasjonale Radioamatør Unionen, har koordinert to europeiske digipeatingsatellitter. De er planlagt skutt opp i løpet av høsten.

Ved det tekniske universitetet i Košice i Slovakia, er satellitten Veronika, en 1U CubeSat, planlagt for oppskyting på en Falcon 9-rakett under Transporter 9 i oktober 2023.

Satellitten vil være utstyrt med en 24/7-digipeater på to forskjellige bånd, samt eksperimentelle slow-scan digital video (SSDV)-overføringer. Det er også planlagt en utdannings- og opplysningsaksjon som skal involvere slovakiske grunnskoler og videregående skoler, og som skal overføre spesielle CW- og AX.25-meldinger ved flere spesielle anledninger. Satellitten vil være utstyrt med et Attitude Determinatioon and Control System (ADCS), inkludert elektromagnetiske aktuatorer og en mottaker for globalt navigasjonssatellittsystem (GNSS). Dette vil også hjelpe til med å identifisere satellitten i løpet av de første dagene og ukene i bane.

Satellitten vil kommunisere ved hjelp av Spacemanics velkjente Murgas-transceivere (BDSat-1, BDSat-2, Planetum-1). Tilsammen vil Veronika tilby: AX.25-telemetri, en CW-beacon, en digipeater, AX.25- og CW-meldinger ved spesielle anledninger for samfunnsengasjement, eksperimentelle SSDV-overføringer, integrasjon med SatNOGS, en dekoder og et kontrollpanel. En nedlinkfrekvens på 436,680 MHz er koordinert, og den vil bruke 9k6 G3RUH AX.25 og en CW-beacon. En oppskyting med SpaceX under Transporter 9 vil sende satellitten til en polarbane på 500-600 kilometer.

Den rumenske amatørradioføderasjonen (FRR) forbereder ROM-3 for oppskyting i oktober eller november 2023. ROM-3 er en picoSAT på 50 x 50 x 100 millimeter med tre oppdrag og mål. Hovedoppdraget er å fungere som en digital amatørradio-repeater. Det sekundære oppdraget er å sende lavoppløselige SSDV-bilder i en Gaussian Frequency Shift Keying (GFSK)-modus. Det tertiære oppdraget er å sende et CW-beacon som vil hjelpe amatørradiooperatører med å oppdage satellittens tilstedeværelse og måle grunnleggende egenskaper ved signalene, som styrke, fading på grunn av spinn og Dopplereffekt for å måle hastighet. En nedlinkfrekvens på 436,235 MHz er koordinert for 20 WPM på CW, 500 bps GFSK-telemetri og 5 kBps GFSK SSDV. En oppskyting med SpaceX vil sende ROM-3 til en polarbane på 500 kilometer.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.