Utstilling av amatørradio på Teknisk Museum
Søndag 22. mai var det «familiedag» på Teknisk Museum, der foreningen Teknisk Museums Venner hadde invitert NRRL til å presentere amatørradio som ett av tilleggene til museets vanlige utstilling denne dagen. Oslogruppen rigget seg opp rett utenfor inngangen, der vi kunne sette opp antenner, der hvor alle de besøkende kom forbi. På morgenen hadde de fleste stø kurs inn på museet, men på ettermiddagen var det mange som stoppet hos oss på vei ut igjen.
Utstillingen viste fram noe av bredden i hobbyen: Vi hadde en HF-stasjon med endematet trådantenne og en QRP HF-stasjon som kjørte WSPR og viste dekningskartet på en skjerm. I tillegg hadde vi stilt ut noen eksempler på radioutstyr, helt ned til enkle byggesett. Vi hadde også PMR-walkietalkier som mange unger hadde glede av å prøve. Men det som kanskje vekker størst interesse er morse. Vi hadde to «morsemaskiner» der folk kunne prøve å sende morse og få det dekodet i et display. Det er også morsomt når vi viser at vi kan oppfatte det folk sender, bare ved å lytte. Folk er fascinert av at man kan føre en samtale med morse, og det er mange som sier at de er interessert i å lære det. Vi hadde også planer om å la folk snakke i mikrofonen og prøve seg på lufta, men det ble ikke noe av denne gangen på grunn av dårlige forhold.
Dette var første gang vi har prøvd oss på en såpass omfattende utstilling av amatørradio i Oslo. (Hovedstaden henger litt etter Bergen på dette området.) Vi planlegger å bli regelmessige bidragsytere på familiedagene på Teknisk Museum, som arrangeres hvert halvår. Til neste gang, i desember, regner vi med å ha fått lagt inn antennekabler slik at vi kan rigge oss til inne på museet. Opplegget var allerede ganske vellykket, men vi tar med oss en del læringspunkter, og bruker erfaringene til å forbedre opplegget til neste gang.
Takk til de som var med: LA4ZCA Torbjørn, LB8IH Fredrik, LB0HI Truls, LB9EH Bjørn, LB6AJ Eskil, LA3ZA Sverre, LB9HI Mihai og LB3KJ Peter . Alle var enige om at det hadde vært en hyggelig dag. Dette er ikke bare noe vi gjør for å fremme amatørradiosaken, det er også en fin måte å utøve hobbyen på.