Radiokjøring på Teknisk Museum.

Familiedagen på Teknisk Museum

NRRL og vårt Forskningsrådsprosjekt for rekruttering av barn og unge innviet det flotte lokalet for amatørradio på Teknisk Museum i Oslo. Dette skjedde under familiedagen 20. november, som arrangeres av foreningen Norsk Teknisk Museums Venner.

I forkant av familiedagen hadde LB7ZG Bjørn, LA4ZCA Torbjørn og LA7KJ Rune lagt opp kabel og montert en endematet City Windom-antenne på taket. Med ny stasjon, en Icom 7300, var spenningen stor ved oppkopling og de første kontaktene.

Stasjonen ble aktivert med kallesignalet LA4T, og den 13 år gamle amatøren LB6EJ Thor var hovedoperatør for stasjonen og hadde de første kontaktene. Kallesignalet LA4T var tildelt det tidligere Telemuseet. Dette museet ble slått sammen med Norsk teknisk museum i 2018, og kallesignalet er nå overført til Teknisk museum. LA3PK Jan Helge, LB6AJ Eskil og LA7KJ Rune var også med i arbeidsgruppa og operatørgruppa, som ble ledet av LA4ZCA Torbjørn.

Morsebygging på Teknisk Museum.

Mange barn, unge og voksne fant veien til LA4T og NRRLs radiostasjon i museets førsteetasje. Inne på radiorommet fikk de se Thor og andre operatører i stor aktivitet på lufta. I tillegg viste vi frem annet radioutstyr, som Torbjørn sitt portable oppsett med fiskestangantenne, et WSPR-kart, en (tr)uSDX og annet utstyr.

Like utenfor radiorommet fikk vi benytte et stort, rundt bord til skaperaktivitet. Torbjørn hadde tatt med 3D-printede deler til morsenøkler, samt andre komponenter som summere, skruer, fjærer, slik at mange barn fikk bygge sin egen pipende morsenøkkel og fikk med seg et morsealfabet. Dette skapte masse aktivitet og undring for dette unike språket som radioamatørene tar vare på, på telegrafi og morsetegn. I tillegg hadde vi montert opp morsemaskiner, hvor besøkende kunne øve på morse.

Dagen ble nok også spennende for LA4NM Harald i Skien, som fikk snakke med barnebarna sine på 80m-båndet da disse dukket opp på familiedagen. I tillegg til mange norske kontakter på 80m, ble det også kontakter på både SSB og CW på 40m og 20m.

LB6EJ Thor imponerte med at han allerede er i gang med telegrafi og gjennomførte flere CW-QSOer. Thor ble radioamatør i juni, og startet å lære CW mindre enn en måned før dette arrangementet.
Samme helg ble NRRL Telefonitest gjennomført, og LA4T-stasjonen deltok og fikk registrert 26 QSOer i contest-loggen.

Takk til alle som bidro, besøkte oss, deltok med aktivitet på lufta og som ellers gjorde dagen til en stor suksess! Vi ser frem til videre utvikling av stasjonen LA4T og å få gjort amatørradio enda mer tilgjengelig!


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.