LA4ZCA Torbjørn med antennekabelen på taket av Norsk Teknisk museum.

Amatørradio på Teknisk museum

Noen her vil huske at Teknisk museum hadde en bra radiostasjon den gangen de holdt til i det gamle bygget på Helsfyr. Etter flyttingen til Kjelsås på 80-tallet har det vært radiotaushet fra museet, dessverre. Men nå har NRRL fått midler fra Forskningsrådet til et prosjekt for å gjøre radioteknikk tilgjengelig for ungdommer. Da har vi fått et tydelig felles formål med museet, og nå fører det til at Teknisk museum kommer på lufta igjen. Museet har frigjort et eget rom i utstillingsområdet der ligaen setter opp en radiostasjon, med utstyr finansiert av pengene fra Forskningsrådet.

LB7ZG Bjørn og LA7KJ Rune på taket av Norsk Teknisk museum under montering av antennen.

Bøygen i denne prosessen har vært å få satt opp en antenne. Museet er et stort bygg, og det er mange hensyn som må tas når det skal legges opp kabler og antenner. Denne uka kom vi endelig så langt at antenne er satt opp på museet. LB7ZG Bjørn, LA7KJ Rune og LA4ZCA Torbjørn var ute på taket i småregnet på torsdag denne uka og fikk satt opp en endematet “City Windom” som ser ut til å kunne gå bra på de fleste bånd fra 80 til 10 meter. Vi må regne med at det er mye støy i nærmiljøet, men dette er ingen dårlig start. Målsettingen er å ha en stasjon klar til museets familiedag, 20 november i år.

LB7ZG Bjørn og LA4ZCA Torbjørn monterer antennen.

Med dette grunnlaget kan vi begynne å tenke på hvordan vi bør bruke mulighetene for utadrettet virksomhet som åpner seg når vi har et fotfeste på museet. Dette er noe vi må finne ut av i nært samarbeid med museet. Hovedsiktemålet må være at at vi lager et bra tilbud til museets besøkende. Dette er noe vi må utvikle over tid. Antakelig bgynner vi enkelt med å sette opp en WSPR-beacon og en skjerm som viser publikum hvor langt museets radiosignaler har nådd den siste timen. Kanskje skal vi sette opp faste tider i helgene der vi stiller opp som frivillige for å vise fram hobbyen vår. Dette må finne sin form i tiden som kommer. Det som er sikkert er at Teknisk museum endelig kommer på lufta igjen!


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.