LA6NCA Helge følger opp med portabel strømforsyning til sitt to-rørs miniatyrutstyr
Den 28. april 2023 ble det publisert en artikkel på nrrl.no om LA6NCA Helge Fykses 2-rørs miniatyrsender, som opprinnelig var publisert på hackaday.com. Artikkelen, som vi i NRRLs web-redaksjon kunne se at ble lest av mange, omhandlet Helges byggeprosjekt av en to-rørs miniatyrsender, ikke større enn at den kan ligge i hånden din.
Helge har siden, som også nevnt under konstruksjonen av senderen, videreutviklet denne til en nesten like kompakt komplett transceiver.
Tidligere i sommer kom Helge med en oppfølger til transceiver-prosjektet, hvor han laget en passende, og svært kompakt portabel strømforsyning til transceiveren. Dette prosjektet er også beskrevet i en artikkel i hackaday.com. I artikkelen kan vi bla lese følgende om denne strømforsyningen:
I shacken driver Helge utstyret med en benkestrømforsyning av hans eget design. Her får han 250V anodespenning, som trengs til rørene, samt 12 volt til gløding. Men bærbare operasjoner krever en mye mer kompakt off-grid-løsning, helst en løsning som kan kjøres via et batteri som er lite nok til å kunne bli med ut på tur.
Ved å bygge en portabel strømforsyning til drift av rør-utstyr i en liten boks, holder Helge seg til sin kompakte byggefilosofi. Men denne gang er kretsen hel-transistorert, lanskje noe uvanlig til Helge å være. Switch-mode-strømforsyningen bruker en 4047 astabil multivibrator som en 50-kHz oscillator. Dette switches deretter mellom et par MOSFET-er og tilføres en transformator. Resultatet er at inngangsspenningen på 12V blir til 280 volt vekselstrøm, som deretter likerettes, filtreres og nedreguleres til 250 volt likestrøm.
Som prikken over i-en, designet Helge også en liten morsenøkkel, som ser ut til å være 3D-printet, samt en kompakt dipolantenne. Til tross for et noe utfordrende QTH — bunnen av en bratt fjord — var Helge lett i stand til å knytte kontakter [på 80m CW] over en avstand på 400 km. På mottakssiden var støynivået hans bemerkelsesverdig lavt, et mulig bevis på den solide utformingen av den portable strømforsyningen.
Se Helges video av dette prosjektet her: https://youtu.be/TBL1ty44ou4
For info om Helges videreutvikling av senderen til en fullverdig transceiver, se hackaday.com-artikkelen her: “Spy Transceiver Makes Two Tubes Do The Work Of Five”.