Foto: LB4FH Kjetil

Ta med radioen på tur i sommer!

Sommehalvåret er en en tid mange drar på tur i Norge, både i bil, kollektivt og til fots. Om du velger å dra til fjells, ut i flotte naturreservater eller bare en kort tur hjemmefra en ettermiddag så tilbyr landet vårt mange flotte muligheter til å oppleve natur og radio samtidig. Med radio på tur får du også en god mulighet til å lære deg å bruke utstyret under nye og utfordrende forhold.

Foto: LB4FH Kjetil

Aktivitetsprogrammer for radio i naturområder

Hobbyen vår har mange forskjellige aktivitetsprogrammer for deg som liker å drive med radio i felt. Å være med på disse øker mulighetene dine for å få radiokontakter, og du kan samle på poeng og diplomer hvis du er interessert i det.

Det finnes et utall forskjellige programmer for radioen, mange kjenner nok IOTA (Islands On The Air) som har pågått lenge, eller SOTA (Summits On The Air) som har vært veldig populært i Norge i flere år. Under ser du en liste over naturbaserte programmer du kan være med i fra Norge.

Flere av programmene overlapper, og det er selvfølgelig mulig å kombinere disse. For eksempel er det ofte mulig å finne en fjelltopp som er registrert inne i et naturreservat.

Foto: LB4FH Kjetil

Hva vil du aktivere først?

De forskjellige programmene har ulike mål og regler. Et fint første punkt vil være å finne ut hva ambisjonsnivået er. Ønsker du å ta deg ut på en fjelltur, vil du ta deg en rolig tur i båten til en øy ute i skjærgården eller noe midt i mellom? En annen viktig faktor er å se hva som er tilgjengelig i nærheten av deg. GMA-programmet har et flott kart som viser deg både GMA, SOTA, WWFF og IOTA i tillegg til en del andre programmer. For POTA må du bruke deres eget kart. Hvis du kun er på utkikk etter SOTA så er SOTL.as uslåelig, og er veldig godt å bruke i felten.

Foto: LB4FH Kjetil

Hva trenger du for å aktivere?

Hvilket utstyr du trenger er avhengig av hva du vil aktivere. Mange naturreservater og øyer er lette å komme til, og du kan aktivere selv med tungt QRO-utstyr. Hvis du må bevege deg litt lenger ut i felt er det nødvendig å tenke mer på hva du tar med deg. QRP-rigger fra Yaesu, ICOM eller Xiegu er veldig vanlige i SOTA og WWFF-miljøene, og kombinert med lette trådantenner er dette fine utstyrsvalg for en lengre tur i felt. Du trenger også vanlig turutstyr etter vær og vind, og mulighet til å sende posisjoner via APRS gjør jobben til Sambandstjenesten mye lettere om du skulle gå deg bort.

Før du går ut på din første aktivering kan det være lurt å prøve å jakte på et par referanser i programmet. Da får du en følelse av flyten i QSO’ene, dette går ofte like raskt som i en contest, men med mye lavere effekt.

Den første aktiveringen

Når du har fått rigget deg opp i felt er det første man gjør i de fleste av programmene å legge ut en spot i programmets eget cluster. I motsetning til i contestkjøring er det forventet at man legger dette ut slik at folk kan prøve å finne deg. De fleste QSO’er foregår på 20, 30 og 40 m med SSB eller CW, så dette er fine steder å begynne.

Mens du aktiverer vil du gjerne høre anrop som «Summit to Summit» eller «Park to Park». Dette er ofte de gjeveste QSO’ene å samle på, da det er operatører som sitter i andre områder innenfor samme program som deg.

Det blir ofte store pileuper på aktiveringer, særlig om du kombinerer flere programmer samtidig. Det er derfor viktig å ha god kontroll på logging. Mange bruker mobilapper, men det er også mange som foretrekker gamlemåten med papirlogger. I etterkant må disse loggene lastes opp eller sendes in til de ulike programmene for å få registrert aktiviteten din.

Foto: LB4FH Kjetil

Trenger du hjelp til å komme i gang?

Den beste hjelpen finner man på Facebookgruppene til de ulike programmene. Her kan du søke etter ting folk har spurt om før, eller spørre om det du lurer på. Det finnes også egne norske grupper for for eksempel SOTA-programmet. Hvis du ikke er på Facebook finnes det god informasjon på hjemmesiden til programmene.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.