Hvorfor forsvant alle solflekker i 70 år?
Hvorfor forsvant alle solflekker i 70 år? Vi vet ikke, men en stjerne i «nabolaget» kan forhåpentligvis gi oss svar. 50 år med innsamling av data har avslørt en stjerne som har en pause i sin magnetiske aktivitet, akkurat som vår sol hadde for nesten 400 år siden.
Det vitenskapelige nyhetsmagasinet «Eos», som gis ut av «AGU» – Advancing Earth and Space Science har publisert en interessant artikkel om den ikke helt ukjente tidsperioden kalt The Maunder Minimum, hvor solflekkene nesten helt forsvant i perioden 1645 til 1715. Hvorfor dette skjedde har ikke vært vitenskapelig forklart, men nå har forskere funnet en alternativ metode som muligens kan føre frem til en forklaring.
I innledningen til artikkelen i AGU står det bla.: Hvert 11. år øker og avtar antallet flekker som sprer seg utover solens overflate som et urverk og astronomer har fulgt den 11-årige solflekksyklusen i mer enn 400 år, og har brukt denne syklusen til bedre å forstå solens kaotiske magnetfelt. Den nåværende solsyklusen, nummer 25 i rekken, startet i 2019. Tidspunktet for solsyklusen er bemerkelsesverdig konsistent: Antall solflekker stiger og faller, stiger og faller … bortsett fra den gangen da de forsvant og ikke ble sett igjen på 70 år. Denne tidsperioden, fra 1645 til 1715, er kjent som Maunder Minimum, oppkalt etter 1800-tallets britiske astronomer Edward og Annie Maunder.
Astronomer forstår fortsatt ikke hvorfor solen sluttet å lage solflekker i 70 år, men en ny analyse av mer enn 50 år med målinger av nærliggende stjerner har identifisert en som kan gjennomgå sitt eget Maunder-lignende minimum. Stjernen, HD 166620, kan hjelpe forskere å forstå denne mystiske stille perioden av solens historie og gi oss opp ledetråder om hvordan soldynamoen fungerer.
“Vi kan ikke bygge en tidsmaskin og gå tilbake til Maunder Minimum og studere solen slik den var,” sa Jason Wright, en astronom ved Pennsylvania State University i University Park og medforfatter på den nye analysen. “Men vi kan finne en analog og studere dens Maunder-minimum.”
Hele artikkelen (engelsk) finnes her: https://eos.org/articles/why-did-sunspots-disappear-for-70-years-nearby-star-holds-clues