Skogbrann Dovre. Heli henter vann. Foto: LB4CD Ola-Matti Mittigård

Sporing av mannskaper i forbindelse med skogbrann i Dovre

På ettermiddagen mandag 20. juni 2022 brøt det ut en stor skogbrann i Dovre kommune. Brannen skyldtes mest trolig togets bremsing – og at gnister fra bremsingen har antent tørr skog og mark i et bratt og ulendt område. Dette har vanskeliggjort slukningsarbeidet. I starten var brannmannskaper fra hele Nord-Gudbrandsdalen involvert, samt slukketog og mannskap fra Bane Nor. Mandag kveld var to skogbrannhelikoptre på plass; ett fra Torp og ett fra Værnes. Det var helt nødvendig for å få kontroll. Det ble satt kriseledelse i kommunen i tilfelle behov for evakuering. Dette ble heldigvis ikke nødvendig.

Skogbrann Dovre. Tracker i bukseselen. Foto: LB4CD Ola Matti Mittigård

I løpet av onsdag og torsdag blusset brannen opp igjen på grunn av det varme været og den høye temperaturen. Fredag 24. juni var det mange mannskaper i sving: lokale brannmannskaper, Sivilforsvaret  – Lom, Røde Kors, Bane Nor og helikopter. I tillegg var Sambandstjenesten Innlandet, NRRLs sporingstjeneste ønsket.

Skogbrann Dovre. Dronefoto: Truls Telle, Innlandet Droneberedskap

Den voldsomme skogbrannen førte til flere steinras, og det var risikofylt for mannskapene som drev manuelt slukkearbeid og bløtlegging av området langs Grindalsbekken, for å lage et brannhinder. Av taktiske – og sikkerhetsmessige hensyn var vår sporing ønsket. Innsatsleder fikk oversikt, og det samme fikk mannskapene som kunne se hvor de selv og andre grupper var i terrenget.

Det var to mann som driftet fredagen. LB4GH Torkell tok hovedstøyten og LB4CD Ola-Matti bistod.

Innlandet Droneberedskap fløy drone med termisk kamera. Foto: LB4CD Ola-Matti Mittigård

Oppstarten på fredag var litt spesiell, men det var en interessant erfaring:

Undertegnede var i Oslo på konsert, og jeg ble oppringt av brannsjefen i Lesja og Dovre kommuner klokka 0917, midt i hotellfrokosten. Han ønsket vår sporingstjeneste på plass så fort som mulig. Vi ble enige om at han kunne forsyne seg med trackere fra beredskapssenteret, og så skulle jeg ordne folk til drift.

LB4GH Torkell hadde akkurat tatt sommerferie og takka ja til å drifte APRS-kartet fra hjemmekontoret i Heidal. Området aksjonen foregikk i var delvis dekt av infrastruktur vi har gående i det daglige.

Som en kuriositet kan nevnes at vi hadde et spørsmål til fagleder NRRLs karttjenester LA7ECA Øyvind – han svarte oss på telefonen fra Etiopia. Det må sies å være god service fra NRRLs fagleder!

Evaluering på beredskapssenteret. Foto: LB4CD Ola-Matti Mittigård

Undertegnede overtok stafettpinnen fredag kveld, og jeg henta alle trackere til lading når de ga seg for kvelden. Lørdag startet med at jeg deltok på en brief på brannstasjonen på morgenen. Der viste jeg alle spor fra dagen før i kartet, og befalet kunne diskutere dagens strategi ut fra gårdagens bevegelser. Det ble oppfatta som nyttig og positivt. 10 trackere ble delt ut før jeg svingte meg ned i området og satte opp en ekstra fill-in digipeater. Det var en Microsat-digi kobla til en Yaesu 8900, 100Ah batteri og ei Diamond X-30 antenne. Trackerne ute var en blanding av Sainsonic AP 510 og Byonics AIO. Sistnevnte bruker vi på kjøretøy. De små AP 510’ene brukes på mannskapene.

Sivilforsvaret bistod i forbindelse med skogbrannen. Foto: LB4CD Ola-Matti Mittigård

Det var stor trafikk og god signalgang hele lørdagen. Vår karttjenste ble brukt på ymse vis: I KO av leder for eksempel i samarbeid med skogbrannhelikopteret slik at de ikke skulle slippe store mengder vann for nært mannskaper i teig. Av mannskapet via mobiltelefon for å vite hvor de og andre lag til enhver tid var, og til evaluering som nevnt.

Mens LA8NJA Torgeir driftet kartet på lørdag ettermiddag, hadde LB4GH Torkell og jeg en runde med programmering av 5 nye Sainsonic trackere. Dette var i tilfelle aksjonen skulle dra ut, og man får ladebehov undervegs. Disse to dagene var enkle å drifte i og med at vi kunne lade på natta.

På lørdag kveld kom det heldigvis et regnskyll og søndag var det meldt torden og bygevær. Brannvesenet drev på noen punkter på søndag, men den store aksjonen ble avblåst.

Skarpe aksjoner gjør oss skjerpa og bedre, og våre ressurser blir brukt og lagt merke til.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.