Midnight Sun Marathon 2022. Foto: Tromsøgruppen av NRRL

Øvelse gjør mester

I Tromsøgruppen av NRRL/LA3T fokuserer vi på faste øvelser for Sambandstjenesten gjennom hele året.

Lørdag 18.juni 2022 var det etter 2 års pandemi endelig duket for Midnight Sun Maraton (MSM). Vi i LA3T bruker MSM som case for vår øvelse i regi av Sambandstjenesten. LA3T har gjennom mer enn 30 år hjulpet MSM med å avvikle gateløp i Tromsø, det er fem distanser, helmaraton, halvmaraton, mila, minimaraton og barneløp. LA3T bidro de første årene med sikringssamband og felles KO med Røde Kors, men sikringssamband har Røde Kors overtatt, i tillegg til at de har ansvaret for førstehjelp.

Folkehavet på Stortorget. Bare på halvmaraton var det 1800 deltakere med start kl.22:30. Foto: Tromsøgruppen av NRRL

Etterhvert har LA3T utført støttefunksjoner som innmelding av tider på de ulike postene og filming av løperne ute i løypa. Tracking er også et viktig bidrag for MSM, vi hjelper rennledelsen med oversikt hvor beste løper er til enhver tid. Vi tracker også Røde Kors sine operative biler, ATV og siste løper sikringssyklist under arrangementet. Trackingen av Røde Kors’ ressurser hjelper AMK på Universitetssykehuset i Nord-Norge å ha oversikt over Røde Kors ressurser ute i løypa om det skulle skje noe. I tillegg bistår vi med kommuniksjon og samband via radio på VHF, DMR og Nødnett.

Regi KO. Foto: Tromsøgruppen av NRRL

Arrangementet utføres i hovedsak av frivillige fra Røde Kors (50 personer), LA3T (18 personer) og andre idrettslag og foreninger (x antall personer). Midnight Sun Maraton er en folkefest i Tromsø. Løpere fra hele verden deltar. Og det er en merkelig følelse å se det formelig koke i Storgata kl.00:00 på natta av bare glade mennesker i midnattsol når den viser seg som 18.juni 2022. Vi er i lag og har skapt minner for livet.

Bilder av gjengen på trappa etter briefing og før arrangementet starter. Foto: Tromsøgruppen av NRRL

Litt om organiseringen av øvelsen for LA3T

Øverste leder for prosjektet MSM er leder for Sambandstjenesten Odd-Halvard LA8JRA.
Prosjektansvarlig utpekes tidlig, i år var det Kyrre LA7ERA og Bjørn LB1VJ som tok dette ansvaret. Det er lagt ned utallig timer til forarbeid og planlegging, koordinering og gjennomføring på selve arrangementet. Det er bare å ta av seg hatten for disse!

Tracking KO:

 • Bjørnar LB9OC og Fredrik F. Hagen (ulis.)

Regi KO:

 • Kyrre LA7ERA og Bjørn LB1VJ

Operatører film og kommunikasjon ute i løypa:

 • Lennart LA1BP og Dag LB1RC
 • Stein-Henrik LA2FDA og John LA6RT
 • Jørn LA5FSA og Kent LA7DRA
 • Geir Inge LB5ZH og Andreas Krogstad (ulis.)
 • Sergey LB3IJ og Everett (ulis. i Norge, men amerikansk lisens)
 • Svein LA4AU og Arvid LA7QM

Testing kameraopplegg:

 • Hans-Petter LA9UI

Rigging:

 • Dag Kjetil LA9SDA

Runner/avløser tracking KO/adm:

 • Greta LB1UJ

Prosjektansvarlige har holdt flere møter i forkant for deltakerne og det er utført tester på tekniske løsninger. Ny teknologi for oss ble prøvd ut og det ble også streamet film til Facebook og Youtube.
3300 hadde sett sendingen via Facebook. Og det var LA3T som hadde produsert det som ble sendt.

En av flere kameraposter. Foto: Tromsøgruppen av NRRL

Arrangementet benyttes som en rekrutterings, opplærings- og øvelsesarena for nye og gamle radioamatører, og ikke minst våre ulisensierte medlemmer. Man kan starte sin karriere med å gjøre en liten jobb for klubben under for eksempel MSM for deretter å ende opp som lisensiert radioamatør, styremedlem, leder av klubben og medlem i HQ. Undertegnede startet sin radioamatørkarriere på dette viset. Å få se hvordan ting fungerer i praksis kan virke veldig inspirerende. Vi skal applaudere at nye ønsker å være med i klubbene. Vi trenger alle.

Dugnaden varte fra kl.12:00-03:00 18.juni 2022. 18 stk i aksjon.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.