Bilde: Pierluigi D'Amelio/Pixabay.com

Amatørradiovirksomhet og solfysikk – som hånd i hanske

Amatørradiovirksomhet og solfysikk – som hånd i hanske – et samarbeid for atmosfærisk, ionosfærisk og astronomisk forskning.

I en artikkel publisert på HamSci – Ham Radio Science Citizen Investigation diskuteres koblingen mellom amatørradiovirksomhet og forskning, hvor radioamatører via sin virksomhet bidrar til verdifull forskning på romvær, radiovitenskap og solfysikk. Artikkelen har hele 64 medforfattere, hvorav en av dem er fra Norge.

Artikkelens abstract starter slik (oversatt, og noe forkortet, fra engelsk):
Amatørradiovirksomhet er et globalt og svært engasjert teknisk fellesskap med en stor interesse for romvær, med tilhørende underliggende fysikk, og hvordan dette påvirker radiokommunikasjonsforholdene. De store mengdene med observasjonsdata som stilles til rådighet av radioamatøroperatører og radiovitenskapsentusiaster gir en betydelig mulighet til å utvikle forskningsfeltene som bla. omfatter solfysikk, radiovitenskap og romvær. Veletablerte amatørradionettverk som RBN, WSPRNet og PSKReporter gir allerede store mengder med data og observasjoner om ionosfæriske forhold. Dette unike nettverket av private bidragsytere [radioamatørene], gir betydelig bedre muligheter for både profesjonelle forskere og relatert industri til å finne svar på ulike vitenskapelige spørsmål innenfor flere fysiske forskningsområder. Dette har etter hvert utviklet seg til å bli til et felles forskningsmiljø.

I denne artikkelen diskuterer vi de vitenskapelige og tekniske muligheter amatørradioaktiviteter gir, og gjennomgår metoder for samarbeid mellom amatørradiomiljøet og det profesjonelle vitenskapelige miljøet. Vi gjennomgår også nyere fagfellevurderte studier som har gjort bruk av amatørradiodata og -metoder.

For mer informasjon, og hele artikkelen (på engelsk), se her https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspas.2023.1184171/full


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.