Bilde fra ion2g.app

Automatisk “beste båndvalg” og anrop på HF?

Lyst å prøve? Utstyret har mange av oss sannsynligvis fra før. Les videre og finn ut hvordan du kan komme i gang og eksperimentere.

HF ALE – HF Automatic Link Establishment er teknologi som har eksistert lenge i kommersielt/militært bruk. Dette er standardisert som MIL-STD-188-141B. Det finnes også mulighet for selektivt anrop, standardisert som SELCALL CCIR-493-4. Kommersielle/militære HF-radioer har disse kommunikasjonsprotokollene innebygd.

Kort og forenklet forklart, virker HF-ALE slik at en scanner og sender “ping” på et sett forhåndsbestemte frekvenser, og bygger opp en oversikt over hvilke stasjoner en oppnår kontakt med på ulike tider og frekvenser. En kan dermed “anrope” en stasjon, og radioen vil velge frekvens og opprette kontakt med stasjonen, klar for samtale.

Naturligvis er løsningen for amatørbruk programvare, samt rigstyring og lydkortgrensesnitt mellom radio og PC – altså samme som vi bruker til andre digitale modes som FT8 osv. Det er også tidligere lagd programvare for amatørbruk (PCALE og MULTIPSK), uten at det kan sies å ha “tatt av”.

Siden sist sommer er det kommet til enda en – ION2G – som er i aktiv utvikling og test nå. ION2G het opprinnelig HamRING og lagd for SELCALL CCIR-493-4, men er utvidet med HF ALE og “omdøpt”. Meldingsutveksling (liknende SMS) er også en del av funksjonaliteten. Programvaren støtter mange nyere radioer (pluss noen eldre), og er enda på alfa-stadiet, så nye versjoner og forbedringer kommer hyppig. ION2G er tilgjengelig for Windows, macOS og Raspberry Pi. Programvaren er gratis å bruke for amatører på amatørbånd, men kjøp av lisens/registrering (USD 20) gir deg i tillegg personlig permanent CCIR-493-4 SELCALL adresse.

Skjermbilde fra ion2g.app

Informasjon om ION2G og link til nedlasting finnes på: ion2g.app
Support og mer info i brukergruppe på: groups.io/g/ion (registrering kreves)
Manual finnes i fil-seksjonen på brukergruppa, og mye god informasjon i meldingene i forumet.

Mye (men til dels eldre) bakgrunnsinformasjon (bl.a. om antenner og utstyr) finnes på: hflink.com


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.