Contest på LA4C: LB3AI Odd Arne. Foto: LB8CA Robin
Contest på LA4C: LB3AI Odd Arne. Foto: LB8CA Robin

Contest – mystikk på båndene

Contest på HF-båndene er ikke bare elsket eller hatet. For mange er det også noe mystisk.

I Haugalandgruppen har vi de siste årene gjort det slik at nylisensierte får være operatører på NRRLs telefonitest, men med mer erfarne contestkjørere som loser. Dermed har operatørene alltid noen å spørre eller søke råd hus under de tre totimers øktene telefonitesten varer.

Dette året var det ingen nylisensierte som kunne være operatører. LB3AI Odd Arne og LA6SFA Bjørn har kjørt contest før. De gjennomførte de tre øktene uten at de behøvde ringe noen hjelpetelefon.

Med nettkurs og deltakere over hele landet har vi oppfølging av nylisensierte, blant annet ved en ukentlig ring mandager på 3,677 MHz, for tiden klokka 18 norsk tid. Der var det tydelig at contest var noe man gjerne ville vite mer om. Hva var det for slags mystiske meldinger stasjonene utvekslet under telefonitesten? Måtte man melde seg på for å delta?

Felles for contestene på HF er at det ikke kreves noen påmelding. Man blir bare med. Reglene finnes på nettet. www.contestcalendar.com er et nettsted som gir oversikt over contestene og har lenker til regler.

De fleste contest-arrangørene krever at man sender inn cabrillo-logg. Det er et format som er blitt en standard. En slik loggfil lager loggprogrammene på et blunk. Man lager også ganske lett en adif-fil som kan importeres i hovedloggprogrammet, for til contest bruker man gjerne et program som er spesielt tilpasset den typen aktivitet.

Det mest utbredte loggprogrammet i contester er N1MM Logger+. Å logge er enkelt og raskt.
Vil du prøve programmet, finner du lære-videoer som hjelper deg i begynnerfasen.
Her er lenkene:

  1. Nedlasting og installering
    https://n1mmwp.hamdocs.com/mmfiles/n1mmplusdownloadandinstall-mp4-2/
  2. Kjøre programmet for første gang
    https://n1mmwp.hamdocs.com/mmfiles/n1mmplusfirstlaunch-mp4/
    Korte og konsise presentasjoner. På amerikansk vis går det litt fort, men det går jo an å spole tilbake og repetere.

Kobling mellom radio og PC har de fleste som kjører contest. Det er ikke noe krav, men det gjør unektelig ting enklere, spesielt når det er pileup og det går fort unna. Noen radioer krever at du har et interface mellom transceiveren og PCen, mens mange nyere radioer kan klare det med bare en kabel mellom radio og PC.

Vi i Haugalandgruppen kommer med det første til å følge opp dette videre, slik at våre nylisensierte får bedre begrep om hva contest går ut på. Hvis flere vil være med, går det an å ta kontakt med haugalandgruppen@nrrl.no. Det foregår på nettet.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.