Digirig og to håndapparater. Foto: LA6IM Hans

Håndapparat og digitale modes – litt testing

Selv har jeg flere ganger forsøkt å få ett av mine egne håndapparat (VHF/UHF FM) til å fungere sammen med Winlink, enten på Packet eller med Vara FM. Dessverre ville hverken håndapparatet eller oppsettet i Winlink Express spille på lag, for ikke å snakke om lydkortet i PC/laptop, så det hele ble skrinlagt. Og ja -, jeg har misbrukt mange timer på forsøkene. I stedet har jeg pleid å demontere min Kenwood TM-D710GE fra bilen og ta den opp på stuebordet, men det er virkelig en håpløs løsning i lengden.

For ca 2 uker siden kom jeg ved en tilfeldighet over en liten boks på nettet som skulle kunne brukes som et lydmodem mellom radioutstyr og PC/laptop. Det som spesielt fanget min interesse var at boksen også inkluderte PTT, noe som har vært et stort savn på mange andre «duppeditter» gjennom tidene, i alle fall i den mer moderate prisklassen. De andre krevde gjerne bruk av VOX, noe som kunne være en større utfordring siden data gjerne krever mye raskere skifte mellom sending og mottak enn det håndapparatets innebygde VOX var i stand til å levere. Telefoni er en ting, data er noe annet, og med håndapparater var dette mer utfordrende grunnet færre og minimale justeringsmuligheter.

Tilbake til boksen (se bildet). Jeg snakker her om DigiRig, en liten snerten svart boks som kun måler 43x25x25 mm (l x b x d), som kun har tre tilkoblinger (ikke at det plass til stort flere) en USB til pc/laptop, en 3.5mm audiotilkobling og en 3.5mm serieport for programmering og evt CAT (som sjelden brukes på håndapparat). Når det gjelder PTT så ordner boksen dette ved hjelp av RTS (Ready-to-send). Det tok meg derfor kort tid før en ble bestilt, med nødvendige tilkoblingskabler, og her må jeg skylde på Haugalandsgruppen. Hvis LA4C-10 RMS på Vara FM ikke hadde blitt utplassert på Sandve så hadde nok bestillingen blitt liggende litt lenger, hi. Men, siden dette allerede var gjort så klarte DHL å levere boksen i løpet av 4 dager fra Uniten!

Boksen kom på fredag ettermiddag, og det tok vel mindre enn en halv time før jeg startet å fikle med den. Med tanke på Winlink og VHF/UHF så har vi to installasjoner innen SBSV (Sambandstjenesten Sør-Vest), LA4C-10 Vara FM på 144.950 på Sandve, Karmøy, og LA1J-10 Packet på 433.725 på Våland, Nærbø.

Av håndapparater så har jeg to jeg ville prøve, BTech 6X2 DMR Pro (tilsvarer siste AnyTone) og Yaesu FT-4XR (billigmodell). Begge hadde selvfølgelig forskjellig tilkobling for øretelefon/mikrofon så her måtte jeg ut med to forskjellig kabler. På fredag fant jeg ut av dette med tilpasning av lydnivåer er en utfordring av dimensjoner, ikke minst fordi du kan gjøre feil på så mange områder.

Yaesu ble droppet rimelig kjapt, fikk den ikke til, mens BTech var mer samarbeidsvillig. Første forsøk ble derfor Vara FM til LA4C-10 via LA9XFA som hadde latt sitt utstyr stå på i helgen slik at jeg kunne få dette testet. Det fine med Vara FM er at programmet også inneholder en Auto-tune funksjon som sikrer korrekt audionivå mellom egen stasjon og motstasjon. Deretter var det «bare» å connecte mot Sandve, og det ble umiddelbare suksess. Har lørdag og søndag kjørt en del Winlink trafikk både mot LA9XFA (P2P) og LA4C-10 (vanlig Winlink trafikk) for å teste litt mer, igjen med godt resultat. Det er helt sikkert småjusteringer som kan øke overføringshastighet, men det får vi ta senere. Etterpå kjørte jeg Packet med samme utstyr, men med UZ7HO Soundmodem i stedet for Vara FM, og dette fungerte også glimrende.

Da jeg til slutt følte at dette var en suksess, så dro jeg frem igjen Yaesu-radioen, og av en eller annen grunn fungerte denne plutselig også! Dårlig gjort, men en viktig lærdom har jeg tatt med meg videre. Vi kan snakke så mye vi vil om lydnivåer osv, men et håndapparat er dessverre utstyrt med en volumkontroll som også styrer lydnivået ut på høyttalerutgangen (ørepluggen). Her bommet jeg stygt flere ganger ved at jeg rett og slett overså dette, hvorpå Winlink klaget over alt for lavt lydnivå. Unnskyldningen min er at jeg er «mer vant med» HF-utstyr som har egen audio inn- og utgang med fast nivå.

Så hvor vil jeg med dette? Jo, for oss i Sambandstjenesten så kan et opplegg som dette gi oss portabel Winlink på VHF/UHF ved behov. Husk også at Winlink med Vara FM kan brukes til både Chat og til direktesamband for overføring av meldinger mellom to stasjoner, såkalt P2P.

I min lille verden så vil jeg i alle fall påstå at DigiRig både fyller mitt behov, og leverer det de lover. Så ta gjerne en titt på deres nettside og se selv. Dette er ingen annonse for produktet, kun en kjapp gjennomgang av helgens uttesting av DigiRig i eget hus.

Ser du mer på vedlagte bilde så ser du min BTech med audiotilkobling på siden til DigiRig (som igjen er koblet via USB kabel til laptop som kjører Winlink Vara FM), og radioen er også tilkoblet en magnetfotantenne på balkongen for å redusere mulighet for RFI. Effekten som ble kjørt under testen var 2.5W eller 5W. Det fungerte greit med begge.

Foto: LA6IM Hans

Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.