Hva er IARUMS?

IARU Monitoring Service eller IARUMS er ett samarbeid i IARU for å monitorere våre frekvenser for forstyrrelser fra tjenester som ikke hører hjemme i amatørbåndene. 

Det er ett gjentakende problem at kringkastingsstasjoner, over horisonten radarer og andre illegale stasjoner tar seg til rette på båndene. Eksempler er russiske Taxi stasjoner på 10m når det er åpninger, og det hender det dukker opp båter på 80m som snakker sammen. Begge disse båndene er bånd vi i følge ITUs radioreglement har primærstatus på, og som ikke er tillatt brukt til andre ting. 

Denne monitoreringen og arbeidet med å få de bort fra amatørband er viktig, ikke minst fordi antallet inntrengere stadig øker. 

Dersom du hører en stasjon som ikke hører hjemme i båndet, send inn en rapport, med frekvens, tid i UTC, dato, signalstyrke og det som kan identifisere stasjonen. Dersom du får gjort ett opptak av det, er det også velkomment. Dette sendes til den nasjonale koordinatoren som sender det videre til IARU. 

Dessverre har vi ingen nasjonal koordinator for tiden, så dersom noen kunne tenke seg dette vervet, send kontoret en e-post. 

Alle rapporter som sendes inn i region 1 blir samlet og det blir publisert i ett månedlig nyhetsbrev. Her finner man statistikk og informasjon om de stasjonene man har identifisert. 


Les mer hos IARU: https://www.iaru-r1.org/spectrum/monitoring-system/


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.