Bygging av digitalklokka. Foto: LA6ETA Henrik

JOTA 2022 i Vestoppland

Denne etter så hvert godt kjente internasjonale helgen er også fast på kalenderen i Innlandet. NSF Vestoppland har i en årrekke arrangert JOTA i krets-regi og i år var det tre lag (åtte patruljer) som møtte i høstferien mannsterke opp på Åreeld ungdomssenter i Tisleidalen. 50 speidere og 15 ledere inntok lørdag morgen leirstedet.

Gjøvik- og Totengruppa av NRRL rigget til fra fredag ettermiddag. Nå sies det at antenner blir best når de settes opp i mørket i kaldt og vått vær, undertegnede er ikke fullt så sikkert så vi hiver oss på antennerigging før bilene blir tømt og mørket kommer snikende. Mast for oppheng av W3DZZ-5 ble effektivt rigget og antenne spent opp. I år satt vi opp kun en rigg noe som reduserte oppriggstiden betraktelig. Vi kjørte i år på en IC-7300 og Expert 1.3K-FA-SPE . Dessverre har det blitt betydelig støy i området og vi sleit på alle bånd uten at vi klarte å finne kilden i egen bygningsmasse. Men, de fleste speiderne var gjennom en eller flere QSO med andre norske stasjoner.

Vi lagde også en duplo-bygge-oppgave hvor speiderne raskt skjønte betydningen av presise beskjeder og felles forståelse. For de litt viderekommende var det oppgaver på rutenett med figurer som skulle formidles og noen speidere knakk koden imponerende raskt på hvordan de kunne formidle presist.

Bygging av digitalklokka. Foto: LA6ETA Henrik

Helt nytt av året var et loddeprosjekt vi kastet oss ut i. Det var en digital klokke, et kit som vi kjøpte hos Christech. Bruksanvisning var på Kinesisk (tror vi), så vi var glade for at vi gjorde litt forberedelse uka før JOTA og loddet sammen et kit og fikk et begrep om tid og kompleksitet. Vi fant ut om vi forhåndloddet 4 komponenter som utgjorde ca 50 loddepunkt klare speiderne fra 9 år, helt uten tidligere erfaring med lodding å fullføre det resterende under veiledning innenfor en time. Dette slo virkelig an og de som ikke rakk dette i helgen har fått muligheten til å komme på besøk til LA5G og ta en loddekveld.

Været i Oktober kan være lumsk, natt til lørdag fikk vi virkelig testet antenneriggen, vi våknet alle i løpet av natta av kraftige vindkast og vi lyttet etter aluminiums-skramling – men bekymringene ble nok en gang gjort til skamme. Lørdag kveld og natt til søndag fikk vi årets første snø, need I say more…..

Vi stilte seks mannskap fra NRRL, LA2VTA Leif Konrad, LA1IUA Kjetil, LA1NUA Thomas, LB0KI Geir, Aspirant Aleksander og LA6ETA Henrik

Takk til alle radioamatører som utviser stor tolmodighet og hjelper til med QSO’er under veis i JOTA-helgen!

Foto: LA6ETA Henrik

Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.