Bilde: Reto Scheiwiller/Pixabay.com

Kjenner du M17?

M17 er et fellesskap av open source-utviklere og radioentusiaster. De bygger brukervennlige digitale systemer til støtte for alle eksperimenterende radioamatører og hackere.

M17 utvikler nå en ny digital radioprotokoll for data og tale, laget av og for radioamatører. Det hele startet i 2019 på SP5KAB ARC i Warszawa i Polen.

Det har nå blitt et stort internasjonalt fellesskap av open source-utviklere og radioentusiaster. Deres protokoll bruker open source stemme-codecen Codec 2. Dette betyr at det ikke er noen patenter, ingen royalties og ingen lisensiering eller juridiske barrierer for å bygge din egen radio eller modifisere en du allerede eier. Denne friheten til å bygge, forstå og innovere er en av kjernevirksomhetene innenfor amatørradio, men har for en stor del manglet for kommersielt tilgjengelig utstyr og protokoller. Dette er en av grunnene til at utviklingen av digitale stemme-codecs for amatørradio stort sett har stagnert siden 1990-tallet, og vi er nesten helt avhengige av kommersielle produkter som egentlig ikke er godt designet for amatørradiobrukere.

M17 handler om å tilgjengeliggjøre egenskaper som amatørradioutstyr allerede burde hatt. Her finner du folk som jobber med design av radioutstyr som kan kopieres og bygges av hvem som helst, programvare som alle har friheten til å modifisere og dele videre, samt åpne systemer som respekterer din frihet til å eksperimentere og tukle. Ta M17-utfordringen! https://m17project.org/


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.