Jeløy Radio. Foto: Bjoertvedt CC BY-SA 3.0

Reisetips i sommer: Jeløya ved Moss, en tur som passer for hele familien

Er du i Østfold i Sør-Norge så kan en dagsutflukt til Jeløya anbefales. Her finner du blant annet Alby gård med galleri F15, som er vakkert beliggende ned mot Oslofjorden. Her er det muligheter for kunstutstilling, servering, tur i edelløvskog og bading på Albys egen strand. For mer info se her: https://www.visitnorway.no/listings/galleri-f15-alby-g%C3%A5rd/25525/

Ikke langt unna Alby ligger Jeløya Hotel Refsnes Gods, om overnatting bespisning i luksuriøse omgivelser på et eldre ærverdig gods skulle stå på ønskelisten. For mer info se her: https://refsnesgods.no/

Men, spør du deg kanskje, har nrrl.no blitt en vanlig reiseguide, uten relasjon til radio? Nei, er det korte kontante svaret, for kloss inntil Alby gård ligger Jeløy radio, en flott beliggende, nå nedlagt radiostasjon, som har i dag er blitt til Hotell Jeløy Radio. Jeløy Radio er imidlertid historisk interessant for radiointeresserte. Her finnes det fremdeles mange antenneinstallasjoner av interesse for radioamatører, bla annet noen store Log-Periodiske antenner. Stasjonen har en rik radiohistorie, her litt info sakset fra Wikipedia https://no.wikipedia.org/wiki/Jel%C3%B8y_radio:

«Jeløy radio er et antenneanlegg som befinner seg sørvest på Jeløy i Moss. Anlegget omfatter også Telenors kurs- og konferansehotell med samme navn.

I 1928 besluttet Telegrafstyret at det skulle bygges en kortbølgesender på Jeløy. I 1929 ble et område på 120 mål kjøpt opp til dette formålet.[1] Stasjonen var ferdig montert i november 1930. Den første senderen, «Amerikansenderen», skulle arbeide i frekvensområdet 10 til 20 MHz. Den var vannkjølt og fylte det meste av bygningen, som senere, ved to ulike anledninger, ble utvidet med sidefløyer. Den opprinnelige senderen ble brukt som bildetelegraf og sendte bilder til København, Stockholm, Berlin og USA. Bygningsmassen er utstyrt med fungerende automatisk nødaggregat av nyere dato, samt et eldre nødaggregat (frakoblet) som er bygget inn i bygningens underetasje og av praktiske årsaker ikke lar seg fjerne.

I 1935 ble master på 122 meter satt opp. En ny kortbølgesender kom på plass i 1938 og åpnet for forbindelser med Sør-Amerika og Japan.

Kortbølgetrafikken nådde sitt høydepunkt på 1950-tallet. Da ble det gjort store utvidelser ved stasjonen og det ble opprettet faste punkt-til-punkt-forbindelser til Nord- og Sør-Amerika, Japan, Kina, Iran, Sovjetunionen, Spania, Portugal, Tyskland, Nederland, Belgia og Polen.[2] Disse ble betjent av Radiosentralen i Oslo med hurtigtelegrafi med opp til 300 tegn per minutt.[3]

Jeløy radio fikk etter hvert også tre ulike langbølgesendere. Den ene brakte nyhetssendinger fra NTB til blant annet norske aviser. Denne ble lagt ned i 1977. Den andre sendte værkart én gang i døgnet for Meteorologisk institutt. Den tredje sendte en kort periode trafikk til Hamburg.

Gradvis mot 1970-tallet ble kortbølgesendingene overført til kabel og satellitt. Dette betød redusert virksomhet ved Jeløy radio, som fra 1. januar 1995 ble ubemannet. Trafikken ble i 1994 overtatt av Rogaland radio. Fram til 2003 ble Jeløy radios sendere benyttet av Utenriksdepartementet for kortbølge-samband med ambassadene. Ifbm. nedbygging ble en del antenneutstyr solgt til utlandet, bl.a. til Island. Det gjenværende antenneanlegget er attraktivt for radioamatører i området, som stadig håper på tilgang til bruk av dette.»

Jeløy Radio ligger i et flott naturområde og det er mulig å bade og å ha piknik i området rett utenfor antenneområdet.

I dag har den flotte funkis-bygningen som huset Jeløy Radio blitt til et hotell og konferansesenter. For mer info om dette se her: https://www.jeloyradio.no/


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.