Selvbygd jordplan til Yaesu ATAS-120A-antenne. Foto: LA5SUA Sindre

Selvbygd jordplan til Yaesu ATAS-120A

LA5SUA Sindre har bygd jordplan til sin ATAS-120A-antenne. Sindre bor i blokk og bruker antennen på balkongen. I denne artikkelen beskriver han bygging av jordplanet.

Jeg har søkt på nettet etter løsninger som ville passe for meg som bor i en blokkleilighet, og dermed har en del praktiske begrensninger med tanke på montering av antenner. Jeg fant ikke noe som passet for meg, og jeg bestemte meg derfor for å bygge noe selv.

Utgangspunktet for byggingen var at jeg lett skulle kunne demontere og rydde bort antennen ved behov og at jeg skulle bruke ting jeg allerede hadde liggende.

SO239 til SO239-gjennomføring er montert på plate. Foto: LA5SUA Sindre

Det ble tatt utgangspunkt i en 3 mm tykk stålplate på 70 cm x 90 cm som jeg hadde tilgjengelig. Midt på platen monterte jeg en SO239 til SO239-gjennomføring på 44 mm. Deretter ble det påmontert ett bein i hvert hjørne av platen. Beina er på 16 cm.

Selvbygd jordplan til Yaesu ATAS-120A-antenne. Radialer festes enkelt ved hjelp av skruer med vingemutre. Foto: LA5SUA Sindre

Jordplanet er klargjort for 7 radialer, men for tiden bruker jeg bare 3 som hver er på 10 m. De festes lett til platen med skruene og vingemutrene.

Selve byggingen ble gjennomført etter “prøv og feil-metoden”.

Før dette prosjektet var det problemer med å tune antennen. Jordplanet har gitt en forbedring, og SWR har gått ned til 1.2-1.5 på 7-70 MHz. Jeg er nå QRV på 40 m til 4 m.

Totalt har jeg brukt deler for ca 150 kroner.

Selvbygd jordplan til Yaesu ATAS-120A-antenne. Foto: LA5SUA Sindre

Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.