LA3ZA Sverre viser fram morsemaskin til en jente på 9 år. Foto: LA4ZCA Torbjørn

Stasjonen LA4T – Norsk Teknisk Museum

Gjennom et samarbeidsprosjekt mellom NRRL og Norsk Teknisk Museum begynner radiostasjonen LA4T å ta form. Prosjektet er del av NRRLs satsing for rekruttering av barn og unge, og stasjonen befinner seg inne på museet. Den ble første gang tatt i bruk den 20. november i fjor, under arrangementet Familiesøndag i regi av foreningen Norsk Teknisk Museums venner.

Søndag 4. juni var det tid for ny familiesøndag på museet, og det ble mye spennende aktivitet ved stasjonen LA4T.

Med ny og forbedret versjon av morsenøkkel-byggesettene, fikk over 40 barn bygge sin egen nøkkel. Dette er 3D-printede nøkler med buzzer, som lar barna trene på CW, og aktiviteten ble møtt med et stort engasjement!

Mange barn i aktivitet med bygging av morsepiper. Veiledere er Joachim Skeie og Harald Hovland. Foto: LA4ZCA Torbjørn

Morsemaskinene som dekoder til display var også veldig populære selv om dekodingen er dårlig. Når dette blir litt utfordrende å få riktig, blir de gjerne enda mer engasjerte og gir seg ikke før det blir riktig. De synes også det er kult at vi kan høre hva de sender, for eksempel når barna sender navnet sitt.

I tillegg til innsjekk på QST LA, ble det også fleire interessante QSOer gjennom dagen. Vi hadde en delvis QSO med en ubåt i Spania av alle ting, men ikke nok utveksling til at det ble loggført. Stasjonen var EH5TOR, og ble operert fra ubåten S-61 Delfín, som er en del av Museo del Mar y de la Sal i Torrevieja. Dette viste seg å være et spesielt samtalepunkt, da en besøkende bare en time senere spurte om hvem og hva slags stasjoner vi kunne kontakte – og om vi for eksempel kunne snakke med ubåter!

LA4T- stasjonen på Norsk Teknisk Museum. Foto: LB6AJ Eskil

En ung jente ville også prøve seg på lufta. Hun kalte CQ, men fikk dessverre ikke svar. Vi fant en britisk stasjon og ville gjøre et nytt forsøk, men før vi rakk noe, gikk stasjonen QRT for å lage kaffe. Jenta løp så videre for å bygge robot på museet.

Det ble mange spennende samtaler med besøkende, både store og små. En av besøkende fikk en omfattende demonstrasjon av mange aspekter ved amatørradio, inkludert CW, telefoni, FT8, radioorientering, og amatørradio i beredskapssammenheng. Diskusjonen strakte seg til spørsmål om hvordan man kunne få kontakt med en bestemt person over lufta, noe som ledet til forklaringer om SKED og Winlink. Vi fikk også en hyggelig samtale med LA2MQ Hans som hadde tatt turen til museet.

Vi hadde litt utstyr å vise frem til nysgjerrige, inkludert en (tr)uSDX, et par QDX-transceivere, diverse byggesett, og en Xiegu 6100.

Vi vil takke alle som deltok og bidro til denne vellykkede dagen: LA3ZA Sverre Holm, LA4ZCA Torbjørn Skauli, LB6AJ Eskil Hadland, LB7QJ Harald Hovland, LB7SJ Nina Skramstad, og Joachim Haagen Skeie.

Vi planlegger å utvikle radiorommet videre, med sikte på å ha aktiviteter minst en gang i måneden fra høsten. Amatører som ønsker å få LA4T i loggen, bes merke seg QRZ-siden. Alle QSOer loggføres der fortløpende, så ser du en nylig oppføring, så er sjansen til stede for å få en QSO.

For radioamatører som er interessert i å bidra, inviterer vi deg til å ta kontakt med oss i komiteen (LA4ZCA, LB3KJ, LB6AJ).

Takk for en svært hyggelig dag! Vi ser frem til mange flere spennende aktiviteter på Norsk Teknisk Museum!

Se også informasjon om LA4T på QRZ.com.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.