Foto: Wilfried Pohnke/Pixabay.com

Stort behov for humanitær hjelp til Ukraina

Til NRRLs grupper og medlemmer: Stort behov for humanitær hjelp til Ukraina – fra presidenten i UARL, Anatoly, UT3UY

I Ukraina er det nå et stort behov for hjelp, og hvis norske radioamatører har mulighet til å hjelpe så vil svært mange sette pris på det.

Mange medlemmer av UARL og deres slektninger har mistet hjemmene sine, og har blitt tvunget til å reise til tryggere områder og trenger hjelp. Vi har også flere døde, men vi vet ennå ikke det reelle tallet, dette fordi en stor del av Ukrainas territorium fortsatt er okkupert. Vi hadde håpet at krigen skulle ha tatt slutt, men russerne har store ressurser.

Russerne har i realiteten tapt krigen, men de ønsker å påføre oss maksimal skade og smerte, så de vil ødelegge byene våre, energiforsyningen vår og industriell infrastruktur. De siste ukene har Ukraina mistet omtrent 44 % av sin energikapasitet, og det er grunnen til at det er strømbrudd over hele Ukraina.
De siste dagene har russerne forberedt nok et massivt bombardement med ballistiske missiler og iranske kamikaze-droner, og vi forbereder oss nå på en eventuell forverring av situasjonen.

Jeg har mottatt følgende informasjon fra tollvesenet, humanitære hjelpesentre og regionale enheter av UARL som tidligere har blitt utsatt av russisk aggresjon og fra de som fortsatt er under ild:

 • Tollvesenet informerte om at det på forsendelsen må angis at det er humanitær hjelp og det må inkluderes en deklarasjon over innholdet
 • Humanitære hjelpesentre har bekreftet hovedbehovene
 • Representanter for våre regionkontorer har også kommet med sine kommentarer

Per dags dato er listen over det som behøves følgende:

 1. Mat med lang holdbarhet – stort behov i alle regioner
 2. Tørket og hermetisk mat, nøtte- og proteinbarer, tørket frukt, supper – men produkter som pasta, puréer, kondensert melk og søtsaker er for tiden tilgjengelig i Ukraina i tilstrekkelige mengder
 3. Soveposer – blir det en kald vinter vil behovet bli stort!
 4. Hygieneprodukter som tannbørster, tannkrem, såpe, sjampo, våtservietter, bleier, bind og tamponger
 5. Medisiner i form av plaster, bandasjer, sårvask og sterile kompresser
 6. Elektronikk som powerbanker, batterier, lommelykter og walkietalkies:
  • powerbanker på omtrent 10.000 mAh brukes vanligvis
  • AA- og AAA-batterier er populære, i tillegg til oppladbare batterier av disse typene og ladere til dem
  • lommelykter for personlig bruk og LED-lamper for mindre rom
  • vi bruker vanligvis veldig enkle og rimelige dualband-radioer, som for eksempel Baofeng UV-5R
 7. Termisk undertøy (ull eller lignende) – de mest populære størrelsene er M, L, XL, litt mindre behov for XXL. Det er få forespørsler for andre størrelser

Angående radioamatørutstyr og antenner

Ja, vi har brukt radioamatørutstyr siden begynnelsen av krigen. UARL hjelper hæren med å utføre noen forsvarsfunksjoner, og nylig har vi vært involvert i å hjelpe nødetater, og ved langvarige strømbrudd i Ukraina har vi begynt å hjelpe til med å organisere kommunikasjon mellom regionene.

Små private stiftelser i USA har hjulpet oss med å innkjøp av utstyr, men deres midler er begrenset.
Derfor har vi bedt våre radioamatørkolleger om økonomisk støtte, og mange radioamatører støtter oss. Vi kjøper inn antenner og komponenter fra produsenter, og noen brukte radiomodeller på eBay. Frakt fra Amerika skjer også ved hjelp av et flyselskap som frakter humanitær last. Nå, med utvidelsen av funksjonene våre, trenger vi ekstra utstyr og antenner og ser etter midler som dette ideelle fondet i USA kan bruke til å kjøpe inn utsyr til oss. På grunn av de mange og omfattende strømbrudd har vi også behov for små bensinaggregater, 1-2 kW.

Logistikk

Direkte frakt fra Norge til mottakere i regioner nær fronten er urealistisk. Ofte er det problemer med levering via det ukrainske postvesenet Ukrposhta. Flere ganger har vi sendt varer fra Amerika og Polen til områder nær krigssonen, hvor varene så har blitt borte. Det beste nå er samarbeid med humanitære frivillige organisasjoner som frakter varer fra Kiev eller andre byer direkte til frontlinjen, og som har en spesiell tillatelse til dette. I tillegg utføres levering innen Ukraina til trygge regioner av en annen postoperatør, som garanterer levering innen 24 timer.

Derfor er det best å bruke tjenestene til Posten og Ukrposhta til tollterminalen i Kiev, hvor det mottas og deretter overføres til en annen operatør, eller en av frivilligsentralene som har spesifikke ruter og tillatelser for levering til regioner som ligger nær fronten. Vi har brukt denne formen for logistikk siden mars.

Vi takker på forhånd radioamatører i Norge for hjelpen.

PayPal-kontoen til UARL, for evt. pengebidrag, er uarlinfo@ukr.net

Med vennlig hilsen,

Anatoly Kirilenko, UT3UY
President Ukrainian Amateur Radio League, UARL

Note fra NRRLs kontor

Den enkleste og greieste måten raskt å hjelpe UARL med nødvendig radioutstyr nå, er å gi et bidrag til PayPal kontoen som er angitt i brevet fra UT3UY Anatoly. På den måten vil UARL effektivt kunne anskaffe akkurat det utstyret det er mest behov for.

For generell humanitær bistand, som for eksempel å sende varer som Anatoly nevner i sitt brev, benytt Postens tjeneste for gratis sending av humanitær bistand til Ukraina. Du finner utfyllende informasjon om hvordan du sender gratis her https://www.posten.no/send-humanitaer-hjelp-til-ukraina.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.