Skjermbilde fra freedv.org

Stort tilskudd til videreutvikling av FreeDV

I følge The ARRL Letter 10. mars, har ARDC gitt et tilskudd på USD 420.000 til videreutvikling av den digitale talemodusen FreeDV.

FreeDV er et multiplattform open-source software-prosjekt for digital tale over HF SSB, startet av David Rowe VK5DGR, og som nå drives av et internasjonalt team radioamatører. Tale komprimeres ned til 1600 bit/s og moduleres til et 1.25kHz bredt 16QPSK signal for overføring over en ordinær HF/SSB-radioforbindelse. (Informasjon og nedlasting finnes på linken på slutten av artikkelen).

Amateur Radio Digital Communications (ARDC) er en Californiabasert stiftelse med formål å støtte, fremme og forbedre digital kommunikasjon og kommunikasjonsvitenskap og -teknologi, å fremme amatørradio, vitenskapelig forskning, eksperimentering, utdanning, utvikling, fri tilgang og innovasjon innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Tilskuddet er ment å bidra til blant annet å samarbeide med erfarne utviklere for å forbedre talekvalitet og ytelse ved lavt signal-støyforhold med målsetting om å prestere bedre enn SSB på dårlige HF-forbindelser. Man tar sikte på å få implementert FreeDV i radioer fra minst to kommersielle utstyrsprodusenter. Dette skal igjen åpne for mer utbredt bruk av neste generasjons open-source digital tale på HF-radio.

Resultatet vil også være en velutviklet lavhastighets talekodek for både amatør- og kommersiell bruk, pluss fritt tilgjengelige avanserte HF-modem som kan brukes av alle radioamatører.

Informasjon om FreeDV finnes på: freedv.org
Informasjon om ARDC finnes på: www.ardc.net


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.