Deltakerne på årets Maidag. Foto: LA9RY Knut

Vellykket Maidag hos Haugalandgruppen

I helgen som var inviterte Haugalandgruppen til Maidag på Holmen.

Maidag på Holmen er på kartet igjen etter en liten pause. 18 radioamatører fra Rogaland og Vestland deltok på treffet. I tillegg hadde NRRLs nettbutikk tatt turen over fjellet denne helgen.

NRRLs antennemanager, LA4GI Sigmund, holdt et foredrag hvor han tok for seg problemstillinger med antenner i forhold til offentlige bestemmelser.

For å sette opp antenner er det viktig at dette gjøres innenfor det regelverket som gjelder.

En radioamatør fikk i 2012 en skriftlig uttalelse fra departementet om at kommunal søknadsplikt for antenner over 5 meters høyde ikke gjelder trådantenner. Dette kan være nyttig å vise til i konkrete saker.

Flaggstang som antennemast er imot regelverket, for forskriftene definerer flaggstang til bruk for flagging og intet annet. Fra salen ble det nevnt at det går an å få kjøpt kobbertråd som ser ut som flaggline og at det går an å få flaggstang på bestilling med to innvendige trekkerør.

LA4C-medlem LA3PNA Thomas ga et innblikk i Haugalandgruppens nye antennestyringssystem. Dette skal gi klubbstasjonen på Holmen full kontroll på inntil 10 antenner fra 6 operatørplasser. Hver operatørplass skal kunne velge hvilken som helst ledig antenne, og kunne kjøre på denne uten å forstyrre de andre som kjører samtidig. Valg av antenne og retningsstyring vil gjøres fra PC på operatørplassen.

Dette er et system som et konstruert av LA3PNA Thomas, og gruppen jobber sammen om å få realisert.

Prosjektet innebærer et betydelig arbeid. 15 relekort, hver med 12 koakskontakter og like mange releer er godt på vei produsert. De skal gjøres ferdige før de settes i bokser, en ikke ubetydelig jobb med skrujern. Effektmeter skal produseres og retningskoblere bygges.

Systemet er innrettet slik at det avviser sending og lar signalet gå til en kunstlast når standbølgeforholdet er for høyt.

Gruppen har en stor jobb foran seg med montering, skruing og lodding av kabler. Når de får ferdigstilt prosjektet vil gruppen ha et unikt styringssystem for sine antenner.

LA1SO Reidar selger lodd til stor munterhet hos LB0K Peter og LB3AI Odd Arne. (th). Foto: LA9RY Knut

I tillegg til gode foredrag ble det servert lunsj, holdt lotteri og ikke minst junksalg.

NRRLs nettbutikk var tilstede og deltakerne på Maidagen benyttet anledningen til å kjøpe alt fra bøker til caps, hettejakker og drikkeflasker.


Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.