Etikk og operasjonsprosedyrer

Som radioamatører er vi gitt stor frihet i bruken av våre tildelte frekvensbånd. Myndighetene har lagt svært få begrensninger på radioamatørene, og hvordan de tildelte frekvensressursene utnyttes.

Radiobølgene kjenner ingen grenser og allerede i amatørradioens barndom på 1920-tallet fant kloke hoder ut at det var nødvendig med noen kjøreregler. Den internasjonale radioamatørunionen (IARU) har derfor gjennom demokratiske prosesser utviklet slike kjøreregler. Dette omfatter båndplanene, og regler for god takt og tone på båndene. ON4UN John Devoldere og ON4WW Mark Demeuleneere har laget et omfattende hefte som tar for seg etikk og operasjonsprosedyrer for den internasjonaleradioamatøren, heftet er oversatt til norsk av LA5HE Ragnar Otterstad.

Her kan du laste ned heftet i sin helhet:

The radio amateurs code (Radioamatørens 6 bud)

I USA i 1927 ble det satt opp noen enkle etiske regler for god oppførsel blant radioamatørene. Disse reglene er siden blitt adoptert over hele verden, og de er retningsgivende for hvordan radioamatørene opptrer så vel på båndene som ellers.

Radioamatøren er:

Hensynsfull
Bruker aldri sin radio slik at det er til sjenanse for andre.

Lojal
Opptrer lojalt, oppmuntrer og støtter andre radioamatører, sin lokale klubb og sin nasjonale forening som representerer radioamatørene overfor nasjonale myndigheter, IARU og ITU.

Fremtidsrettet
Med grundig kjennskap til teknikk og med en velbygd og effektiv stasjon som opereres på en uklanderlig måte.

Vennlig
Med langsom og tålmodig sending når det er påkrevd, gir vennlige råd og veiledning til nybegynnere, vennlig bistand, samarbeider og forståelse overfor andres interesser. Dette er selve kjennetegnet på god radioamatørånd.

Balansert
Praktiserer amatørradio som en hobby slik at det ikke virker forstyrrende inn på plikter for arbeid, hjem, skole eller lokalsamfunn.

Patriotisk
Stiller til enhver tid stasjon og kompetanse til samfunnet og landets disposisjon.

Oppførsel

Noen av de grunnleggende verdiene ved amatørradio er for eksempel:

  • Respekt
  • Sannferdighet
  • Integritet
  • Kvalitet
  • Teknisk dyktighet
  • Villighet til å lære
  • Villighet til å undervise
  • Vennskap

Norsk Radio Relæ Liga
Postadresse: Postboks 20 Haugenstua, 0915 Oslo
Besøksadresse: Nedre Rommen 5E, Oslo
 
Telefon: 22 21 37 90 - kontortid: tirsdag-torsdag kl 09-15 (ferielukket i juli)
Kontaktskjema

© Copyright 2024 Norsk Radio Relæ Liga. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten avtale. NRRL har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.